Nya forskningsresultat utmanar gammal sanning om Alzheimers sjukdom

I veckan publicerades en studie från Lunds universitet som presenterar en ny hypotes om orsaken till Alzheimers sjukdom. Upptäckten öppnar helt nya vägar i sökandet efter behandlingar.

Forskarna har kunnat ta fram helt nya bilder av en fas i sjukdomen som föregår bildandet av skadliga klumpar av beta-amyloid, så kallade plack.

Sedan tidigare tror forskarna att de vita proteinklumparna dyker upp nästan omedelbart i sjukdomsförloppet. De nya infraröda bilder avslöjade något helt annat. Illustration: Per Uvdal och Annika Nyberg

– Ingen har någonsin använt denna metod för att titta på Alzheimers sjukdom. Bilderna berättar att utvecklingen är långsammare än vi trodde och att det finns steg i utvecklingen av Alzheimers sjukdom som vi vet lite om. Detta väckte naturligtvis vår nyfikenhet, säger Gunnar Gouras, professor i experimentell neurologi vid Lunds universitet och huvudansvarig för studien som publiceras i Nature Communications, i ett pressmeddelande.

Forskarna vid Lunds universitet kommer nu att försöka kartlägga beta-amyloids beteendemönster långt innan de skadliga klumparna börjar bildas. Förhoppningen är att det ska kunna leda till nya framtida behandlingar för Alzheimers sjukdom.

Studien har finansierats av bland andra Alzheimerfonden, som Euro Accident stöttar ekonomiskt sedan 2008. 2012 ökade vi vårt engagemang genom att bli beskyddarföretag för fonden. Vår förhoppning är att vi som beskyddare ska hjälpa Alzheimerfonden att växa genom att hitta fler bidragsgivare. Vi vill också sprida uppmärksamhet kring Alzheimers sjukdom eftersom fler och fler drabbas samt stödja forskningen så att de kan komma närmre lösningen och hitta bot mot Alzheimers sjukdom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s