45 år senare behövs Bris mer än någonsin

Sedan 1971 har barnrättsorganisationen Bris, Barnens rätt i samhället, gett stöd till barn och ungdomar och kämpat för att deras röst ska bli lika viktig som de vuxnas. Men trots att det gått snart 45 år så behövs de mer än någonsin. Därför fortsätter också Euro Accident att vara Guldsupporter, så att arbetet kan fortsätta.

En dramatisk höst med skolattacken i Trollhättan, terrordådet i Paris och flyktingströmmen till Sverige har satt en extra press på Bris verksamhet.

– Det är till oss många vuxna vänder sig för att få svar på sina frågor kring krishantering. Vi har också märkt ett ökat tryck på stödverksamheten där många barn kontaktade oss för att uttrycka rädsla, oro och funderingar kring det som hänt. Det visar att Bris har en viktig roll i samhället, säger Karin Bergelv, som är tillförordnad generalsekreterare för Bris.

Karin Bergelv, tillförordnad generalsekreterare för Bris i väntan på att Magnus Jägerskog tillträder i mars 2016 efter Kattis Ahlström. Foto: Bris

Karin Bergelv, tillförordnad generalsekreterare för Bris i väntan på att Magnus Jägerskog tillträder i mars 2016 efter Kattis Ahlström. Foto: Bris

Alla barn som hör av sig på telefon, mail eller chatt får kontakt med en av Bris 17 heltidsanställda kuratorer. I snitt tar de emot 70 samtal per dag, varje dag året om. Samtalen idag är allt mer relaterade till någon form av psykiskt ohälsa.

– Många barn har en tuff situation där de känner att de inte räcker till, känner en stor ensamhet och känner att de inte blir lyssnade på. Vi försöker hjälpa dem vidare och få dem att prata med någon vuxen i närheten som de känner förtroende för, säger Karin Bergelv.

Det är inte bara barn som kan få stöd. Till Bris kan också vuxna ringa om de har frågor om sina eller andras barn.

– Till vår Vuxentelefon vänder sig till exempel föräldrar som ligger i en vårdnadstvist för att få råd om hur de ska göra på bästa sätt för barnen. Men även far- och morföräldrar, idrottsföreningar och de som arbetare professionellt med barn hör av sig till oss. Våra kuratorer har stor kunskap och erfarenhet om att prata med vuxna om barn. Det är också en viktig del för att hjälpa barn till en bättre situation, säger Karin Bergelv.

Bris startade 1971 som en följd av en tragedi där en treåring misshandlades till döds av sin styvfar. 2014 polisanmäldes 19 100 misshandelsbrott mot barn och unga enligt statistik från Brå. Dessutom räknar Brå med att endast en mindre del av alla misshandelsbrott mot barn polisanmäls.

– Snart 45 år senare är det tyvärr fortfarande lika aktuellt som tidigare att arbeta för barns rätt att slippa våld. Det kommer att fortsätta vara ett av våra fokusområden under 2016, säger Karin Bergelv.

De pengar Bris samlar in för att driva verksamheten kommer från företag, privata givare, fonder och till viss del från staten, kommuner och landsting.

– Som frivilligorganisation står vår möjlighet att hjälpa barn och unga står i direkt relation till det ekonomiska stöd vi får. Stödet vi får från företag, som Euro Accident, är en de viktigaste inkomstkällorna för oss, säger Karin Bergelv.

Förutom att de skulle behövs mer resurser så att fler barn och ungdomar får tillgång till Bris verksamhet så har Karin Bergelv och Bris ett tydligt önskemål inför 2016.

– Vi vill att regeringen håller sitt löfte i regeringsförklaringen om att barnkonventionen ska införlivas som lag. Det är något som Bris kämpat för länge och som skulle betyda ett stort steg framåt för barnens rättigheter och ställning i vårt samhälle, säger Karin Bergelv.

Bris har fått ekonomisk stöttning av Euro Accident sedan 2008. Sedan 2015 är vi en av Bris Guldsupportrar.

Läs mer och stöd Bris här >>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s