Beslut om den bortre gränsen i sjukförsäkringen igår

Regeringens proposition om att avskaffa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen röstades igenom av en majoritet i riksdagen den 9 december. Förändringarna träder i kraft den 1 februari 2016.

Sjukpenning på så kallad normalnivå (77,6 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI) betalas ut för högst 364 dagar (inklusive dagar med lagstadgad sjuklön). Efter 364 dagar med sjukpenning på normalnivå går det att ansöka om att få sjukpenning på fortsättningsnivå (72,75 procent av SGI).

Idag kan sjukpenning på fortsättningsnivå betalas ut i högst 550 dagar. Gårdagens beslut i riksdagen innebär att det från och med den 1 februari 2016 inte längre kommer att finnas någon bortre gräns för hur länge sjukpenning kan betalas ut, så länge som arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom.

Fram till att lagändringen träder i kraft den 1 februari 2016 så gäller dagens regelverk. Den som nått den bortre tidsgränsen innan dess har möjlighet att få sjukpenning på nytt, men måste då själv ansöka om det.

På Försäkringskassans hemsida finns det ett antal frågor och svar om förändringen >>

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s