Därför är nyckelpersoner mer sällan sjuka

Hög eller låg sjukfrånvaro påverkar möjligheten att anställas till en nyckelposition på ett företag. Det visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, som också hittat tre förklaringar till det.

Sjukfrånvaron bland anställda med unika positioner, så kallade nyckelpersoner, är betydligt lägre än i positioner där flera anställda kan utföra samma arbetsuppgift. Det visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.Sjukfrånvaro och anställningar till unika positioner, IFAU-rap

Det förklaras med att personer med lägre sjukfrånvarorisk i högra utsträckning anställs till unika positioner, att anställda tenderar att minska sin sjukfrånvaro på en arbetsplats där få andra anställda kan utföra samma arbetsuppgift och att fler anställningar avslutas när nyckelpersoner har hög sjukfrånvaro.

Slutsatsen i rapporten är att sjukfrånvaron påverkar möjligheten att anställas när företag letar efter nyckelpersoner. Vid rekrytering försöker företag aktivt hitta personer med låg sjukfrånvarorisk och tycks också väga in frånvarokostnaderna i rekryteringsbeslutet.

Rapportförfattarna skriver också att en tänkbar konsekvens är att arbetsgivare i högre utsträckning väljer att inte anställa personer med vissa egenskaper som är förknippade med högre genomsnittlig sjukfrånvaro.

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s