Försäkringskassan efterlyser mer samverkan i ny rapport

En ny rapport från Försäkringskassan visar att sjukfrånvaron fortsätter att öka i hög takt. För att minska antalet nya sjukfall efterlyser Försäkringskassan mer samverkan med läkare och arbetsgivare.

En ny rapport till regeringen från Försäkringskassan visar att sjukfrånvaron fortsätter att öka i hög takt under 2015. Ökningen finns i samtliga diagnoser, men den är extra kraftig i psykiatriska diagnoser.

Regeringens mål är att dagens sjukpenningtal på 10,3 dagar ska minska till 9 dagar år 2020. Försäkringskassans senaste prognos pekar dock på att det hamnar kring 13 dagar år 2020 med nuvarande förutsättningar.

Utvecklingen för sjukfrånvaron pekar uppåt. Källa: Försäkringskassan

Utvecklingen för sjukfrånvaron pekar uppåt. Källa: Försäkringskassan

För att nå regeringens mål till år 2020 behöver antalet nya sjukfall minska och sjukfallen blir kortare. I rapporten skriver Försäkringskassan att deras arbete ger effekt på sjukfallens längd, men att nya fall påverkas av faktorer som till stor del ligger utanför Försäkringskassans kontroll. De menar därför att enbart deras insatser inte är tillräckliga och efterlyser en ökad medvetenhet i hela samhället och en bred samverkan med hälso- och sjukvården och arbetsgivarna.

Det skulle till exempel kunna handla om att hälso- och sjukvården blir bättre på att bidra till att bedöma arbetsförmåga, fundera på om sjukskrivning är det bästa alternativet och att utveckla behandlingsmetoder för psykiatriska diagnoser för att göra det lättare att komma tillbaka i arbete igen.

Arbetsgivarens förebyggande arbete, ansvar för rehabilitering, arbetsmiljö och anpassning av arbetsuppgifter vid sjukdom är också viktiga faktorer som lyfts fram i arbetet med att begränsa nya sjukskrivningar.

Försäkringskassan skriver att de å sin sida kommer att bidra genom att fokusera på ett förbättrat och skärpt utrednings- och bedömningsarbete, där rehabiliteringskedjan kommer att användas som ett aktivt stöd.

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s