Var sjunde svensk har bra hälsa

Över 70 procent av Sveriges befolkning upplever att de har ett gott allmänt hälsotillstånd. Färre har en riskkonsumtion av alkohol och färre röker dagligen. Men samtidigt ökar fetman. Det visar Folkhälsomyndighetens årliga enkät om hur svenskarna mår 2015.

Varje år får 20 000 svenskar i åldrarna 16–84 år svara på 73 frågor i Folkhälsomyndighetens enkät ”Hälsa på lika villkor” om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Syftet är att ta reda på hur vi mår och följa förändringar i hälsa över tid.

Resultatet för 2015 visar att över 70 procent av befolkningen upplever att de har ett gott allmänt hälsotillstånd. Men det finns fortfarande stora skillnader mellan kön, utbildningsnivåer och socioekonomiska grupper. Det är till exempel vanligare att män rapporterar att de har en god hälsa än att kvinnor gör det. Andelen med god hälsa ökar också med högre utbildning och är vanligast bland mellan- och högre tjänstemän.

Andelen män med riskkonsumtion av alkohol har minskat och att det framför allt är unga män som har minskat sitt riskfyllda drickande. Det är även färre som röker dagligen. Det som är mindre positivt är att antalet personer med fetma har ökat. I dag är ungefär varannan svensk överviktig.

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s