Så påverkas dina försäkringar av de nya basbeloppen

Ett årsskifte betyder nya basbelopp och att många belopp för försäkringar, pensioner och andra förmåner räknas om.

Varje år fastställer regeringen det nya prisbasbeloppet och inkomstbasbeloppet, som ska gälla från den 1 januari. Prisbasbeloppet följer den allmänna prisutvecklingen medan inkomstbasbeloppet följer den allmänna inkomstutvecklingen i Sverige.

För 2016 blir ett prisbasbelopp 44 300 kronor och ett inkomstbasbelopp 59 300 kronor.

Det innebär att taket för uttag av allmän pensionsavgift (8,07 inkomstbasbelopp) blir 478 551 kronor och högsta pensionsgrundande inkomst (7,5 inkomstbasbelopp) blir 444 750 kronor för 2016. Högsta avdraget som arbetsgivaren får göra för en anställds tjänstepensionsförsäkring enligt inkomstskattelagens huvudregel blir 35 procent av inkomsten och högst 443 000 kronor (10 prisbasbelopp).

Högsta sjukpenninggrundande inkomst (7,5 prisbasbelopp), SGI, blir 332 250 kronor och högsta föräldrapenninggrundande inkomst (10 prisbasbelopp) blir 443 000 kronor.

Försäkringsbeloppet i olika försäkringar, som tecknats privat eller genom arbetsgivaren, anges ofta i antal prisbasbelopp. Ett nytt år med nya basbelopp påverkar således också det belopp som försäkringarna kan komma att betala ut.

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s