Arbetsmiljön förklaringen till varför sjukfallen varierar mellan olika yrkesgrupper

Mellan 2012 och 2014 ökade antalet sjukfall i nästan alla yrken. Den genomsnittliga ökningen var 10 procent, men för flera yrken som kräver längre utbildning var ökningen dubbelt så stor. Det visar en ny analys från Försäkringskassan.

Yrkesgrupper med krav på längre utbildning har generellt låg sjukfrånvaro. En ny analys från Försäkringskassan visar dock att från 2012 är det i dessa grupper den största ökningen sker.

Yrkesgruppen fysiker och kemister har störst ökning av nya sjukfall, 29 procent, att jämföra med genomsnittet på 10 procent. Gruppen psykologer och socialsekreterare ökar näst mest, 21 procent, tätt följda av bibliotekarier och arkivarier, knappt 21 procent.

Bland de yrkesgrupper i Sverige som har flest anställda är ökningen störst för gruppen företagsekonomer, marknadsförare och personaltjänstemän, knappt 14 procent, tätt följd av gruppen säljare, inköpare och mäklare på knappt 13 procent.

En viktig förklaring till den stora variationen i antal sjukfall mellan olika yrkesgrupper är enligt analysen skillnader i fysisk och psykosocial arbetsmiljö.

I analysen skriver Försäkringskassan till exempel att den psykosociala arbetsmiljön har stor betydelse när det gäller sjukfrånvaro i psykiska sjukdomar, en diagnosgrupp som ökar i Sverige i dag. Mobbning, hot, trakasserier och jobb med höga krav men liten möjlighet att påverka den egna arbetssituationen, är exempel på orsaker som innebär en särskild hälsorisk i den psykosociala arbetsmiljön.

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s