Vasaloppsåkare lever mindre riskfyllt

Fysiskt aktiva personer med sund livsstil har ungefär hälften så hög risk att få en första hjärtinfarkt eller stroke. Det visar en avhandling vid Uppsala universitet som använt medicinsk data från 200 000 Vasaloppsåkare.

En studie vid Uppsala universitet har jämfört medicinsk data från 200 000 Vasaloppsåkare med 500 000 slumpvis utvalda i befolkningen.

Resultatet visar att fysiskt aktiva personer med sund livsstil har ungefär hälften så hög risk att få en första hjärtinfarkt eller stroke. För dem som ändå drabbas är risken för död eller återinsjuknande 30 procent lägre gällande hjärtinfarkt och 15 procent lägre gällande stroke.

De som åker Vasaloppet tränar mer och har en mer hälsosam livsstil. Foto: Vasaloppet

De som åker Vasaloppet tränar mer och har en mer hälsosam livsstil. Foto: Vasaloppet

– Fysisk aktivitet cirka tre timmar per vecka, att avstå från rökning och att äta sunt har stor betydelse för att minska sjuklighet i cancer, hjärtinfarkt och stroke, säger Ulf Hållmarker, överläkare och doktorand vid institutionen för medicinska vetenskaper som snart ska försvara sin avhandling.

I bloggen har vi tidigare också skrivit om en av avhandlingens delstudier som visade att Vasaloppsåkare löper en 30 procent lägre risk att drabbas av vanliga cancersjukdomar som är kopplade till hälsa och livsstil.

I pressmeddelandet där studien presenteras påpekas det visserligen att en allvarlig risk, om än sällsynt, är de hjärtstopp som kan utlösas av ansträngande idrotter. Men risken för hjärtstopp uppvägs dock i hög grad av den positiva effekt för hälsan som motion och en bra livsstil innebär.

Vasaloppsåkarna hade också en högre andel av hudcancer vilket förklaras av att Vasaloppsåkarna vistas mera utomhus.

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s