Regeringen har lämnat förslag i höstbudgeten om att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen ska avskaffas från och med den 1 februari 2016. Dessutom ska Försäkringskassan få mer pengar för att bli snabbare i sin handläggning.
I dag kan man normalt få sjukpenning i högst 914 dagar (2,5 år). När dagarna tar slut erbjuds man att delta i det arbetsmarknadspolitiska programmet Arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen. Under tiden man deltar i arbetslivsintroduktion kan man få aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.
Regeringens förslag innebär att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen avskaffas och att Arbetslivintroduktion ska fasas ut och upphöra. Det innebär att det inte längre kommer att finnas någon bortre gräns för hur länge man kan få sjukpenning, så länge som arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom.
Regeringen föreslår också att Försäkringskassan ska få ytterligare 250 miljoner kronor i anslag per år. Pengarna ska uteslutande användas för att snabba på handläggningen, så att den som är sjuk får sitt ärende provat i rätt tid.
Beslut om budgeten kommer att fattas under hösten. Förslagen påverkar inte ersättningens storlek och rehabiliteringskedjan kommer fortfarande att gälla.