Sänkt prisbasbelopp nästa år

I försäkringssammanhang används ofta prisbasbelopp för att tala om hur mycket pengar som ska betalas ut från en försäkring. När prisbasbeloppet sänks nästa år påverkas försäkringar och andra förmåner.

Prisbasbeloppet är ett belopp uttryckt i kronor som beräknas av Statistiska Centralbyrån, SCB, varje år utifrån förändringen av konsumentprisindex, KPI.

Prisbasbeloppet påverkar bland annat belopp i försäkringar och andra förmåner som vi har genom staten, arbetsgivaren eller har skaffat på egen hand. Genom att beloppet anges i prisbasbelopp istället för ett fast belopp i kronor justeras beloppet varje år med hänsyn till hur priserna har utvecklats i Sverige.

Prisbasbeloppet för 2016 sänks med 200 kronor till 44 300 kronor enligt SCB:s beräkning. Det innebär att försäkringar och andra förmåner som styrs av prisbasbeloppet kommer att bli lägre nästa år. Utbetalningen från en livförsäkring med 10 prisbasbelopp i försäkringsbelopp blir då till exempel 443 000 kronor istället för 445 000 kronor.

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

 

Prisbasbeloppet påverkas av konsumentprisindex, KPI, som ska spegla hur priset på varor och tjänster som vi köper förändras.

Prisbasbeloppet påverkas av konsumentprisindex, KPI, som ska spegla hur priset på varor och tjänster som vi köper förändras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s