Det sitter i kläderna

Glöm aktivitetsarmband och smarta klockor. Nu kan vi ta hjälp av kläderna för att se hur kroppen och psyket mår.

Genom sensorer och elektroder som är inbyggda i våra kläder, så kallade smarta textilier, kan vi hålla koll både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön genom mätningar, signaler, datainsamling och analyser. Det som mäts är allt ifrån puls, svett, hjärtfrekvens till belastande arbetsställningar, muskelaktivitet och stress.

– Givarna visar vinklar och krafter på olika kroppsdelar. Förenklat är det ett sätt att titta på kroppställningar. Man kan placera ut givarna och sensorerna i kläderna och på det sättet mycket exakt fånga både rörelser och kroppsställning, säger Jörgen Eklund, som tillsammans med Kaj Lindecrantz vid Skolan för teknik och hälsa på KTH, jobbar med att utveckla de här mätsystemen, textilierna och klädesplaggen.

Signaler som skickas från kläderna kan tala om hur vi mår.

Signaler som skickas från kläderna kan tala om hur vi mår.

De smarta kläderna håller inte bara koll på hur vi rör oss, utan också på arbetsmiljöns psykosociala påverkan. Stressnivån kan till exempel mätas med hjärtfrekvensvariabilitet (hur tiden mellan hjärtslagen varierar), blodtryck och hudkonduktans (hudens förmåga att leda ström).

– Ju mer stressad man är desto mindre varierar tiden mellan enskilda hjärtslag. Följer vi en individ under en arbetsdag kan vi se vilka situationer som stressar henne eller honom. Det är dessutom inte alls säkert att man själv är medveten om att man är stressad, men genom att mäta kan man tydligt se detta. Man kan tro att man har full koll på läget, men mätningarna visar någonting helt annat. Det gäller att hitta risk- och friskfaktorer, säger Jörgen Eklund.

Källa: forskning.se: När t-shirten avslöjar att du är stressad

Text: Niklas Mild

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s