Jobbet är nyckeln för comeback till jobbet

Insatser för att underlätta för en anställd att kunna komma tillbaka till arbetet igen behöver vara nära kopplade till arbetsplatsen. Det visare en ny rapport från Karolinska Institutet.

I rapporten presenterar en expertgrupp vid Karolinska Institutet, KI, sina resultat efter att ha gått igenom ett tjugotal olika nationella och internationella studier om insatser från företagshälsovården som ska förebygga eller minska psykisk ohälsa.

Resultatet visar att insatser för att underlätta för en anställd att kunna komma tillbaka till arbetet igen behöver vara nära kopplade till arbetsplatsen och ta hänsyn till hindrande eller främjande faktorer i arbetsmiljön.

Therese Leijonhufvud

Therese Leijonhufvud

– Det är just det här viktiga samspelet mellan arbetsplatsen och den anställde som insatserna i en rehabiliteringsförsäkring tar sikte på. En professionell rehabiliteringsledare koordinerar insatserna mellan anställd, arbetsgivare och Försäkringskassan för att den anställde ska kunna komma tillbaka till jobbet igen så snabbt som möjligt, säger Therese Leijonhufvud, Produktchef Hälsa & Sjukvård på Euro Accident med ansvar för Euro Accidents rehabiliteringsförsäkring ComeBack.

Expertgruppen fann också att problemlösningsterapi, PST, som ges till anställda som är sjukskrivna för psykisk ohälsa, kan påskynda att en anställd delvis kommer tillbaka i arbete igen ett år efter insatsen. Om denna insats sedan följs upp när den anställde är tillbaka i arbete igen minskas dessutom risken för återfall i sjukskrivning.

Text: Niklas Mild

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Källa: Bergström G., Lundin A., Vaez M., Cedstrand E., Hillert L., Jensen I. Insatser som ges via företagshälsovården för att minska eller förebygga psykisk ohälsa. En kartläggning av forskningen. Rapport 1: 2015, Enheten för interventions- och implementeringsforskning, Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet. Stockholm 2015.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s