7 råd för skönare nattsömn

Var fjärde person har sömnproblemen som kan öka stressen och påverka kroppens immunsystem, ämnesomsättning och den nattliga uppbyggnadsprocessen. Några enkla råd kan ge bättre sömn och hälsa.

Idag har ungefär 25 procent besvär med sin sömn flera gånger i veckan och ungefär 10 procent uppfyller kriterierna för insomnia, enligt uppgift från Stressforskningsinstitutet.  Det är också vanligt att många sover 1-2 timmar för lite jämfört med sömnbehovet som vanligen är 7-8 timmar per natt.

Gå upp när klockan ringer även efter en natts dålig sömn.

Gå upp när klockan ringer även efter en natts dålig sömn.

De vanligaste orsakerna till störd sömn är dålig hälsa, men även levnadsvanorna spelar stor roll. Andra vanliga orsaker till störd sömn är oregelbundna sovtider, att dricka kaffe och alkohol på kvällen och alltför hög aktivering på kvällen före sänggåendet.

Enstaka nätter med sömnstörningar är inte så farlig, men om de blir kroniska så påverkas immunsystemet, ämnesomsättningen och den uppbyggnadsprocess som sker i hjärnan och kroppen under sömnperioden. Dessutom försämras minnet, inlärningsförmågan, uppmärksamheten och reaktionsförmågan och det blir svårare att hålla koncentrationen uppe.

Kort tid för sömn eller störd sömn ger också förhöjda nivåer av till exempel kortisol. Det ger samma effekter som stress och bidrar till att förstärka effekterna av den stress som man utsätts för under dagen.

7 råd för skönare nattsömn:

Var aktiv
Fysiskt och mental aktivitet ökar sömnbehovet. Regelbunden fysisk träning, gärna utomhus på dagen, är ett bra skydd mot dålig sömn.

Trappa ner
Undvik kaffe och alkohol, att sitta framför datorn, arbete och hushållssysslor 1-2 timmar före sänggåendet.

Boa in dig
Sovrummet ska vara svalt – helst inte varmare än 18 grader – tyst och mörkt.

Gör något tråkigt
Ligg inte kvar i sängen om du har svårt att somna. Gå upp och gör något annat, som gärna är lite småtråkigt. När ögonlocken börjar blir tunga går du tillbaka till sängen och försöker somna pånytt.

Upp och hoppa
Gå upp din vanliga tid även om du har sovit dåligt. Det ger bättre förutsättningar för att du sover extra djupt nästa natt.

Ta en tupplur
En tupplur på 20-30 minuter ger mer återhämtning än den sista timmen på en 7-8 timmars nattsömn. Ta dessutom 10-30 minuter på dig att vakna och bli av med segheten som kan uppstå vid uppvaknande i djupsömn.

Sök hjälp
Det är normalt att ha tillfälliga sömnstörningar, men om du har regelbundna sömnbesvär bör du söka hjälp i tid.

Källa: Stressforskningsinstitutets temablad: En introduktion till sömn (PDF). Stressforskningsinstitutet är ett forskningscentrum inom stress och hälsa vid den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Stockholms Universitet.

Text: Niklas Mild

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s