#5min5maj: Låt oss prata extra mycket om psykisk hälsa på jobbet idag

Idag uppmanar Hjärnkoll oss till att prata minst fem minuter om psykisk hälsa, bland annat under hashtaggen #5min5maj i sociala medier. Något som vi på Euro Accident gärna vill prata om är friskfaktorer på arbetsplatsen som kan minska psykisk ohälsa och långa sjukskrivningar.

Arbetet med att förbättra den psykiska hälsan startar inte sällan på arbetsplatsen. Det visar inte minst den rapport som forskningsrådet Fortes nyligen släppte om sambanden mellan arbete, psykiskt ohälsa och sjukskrivning.

Baserat på den senaste vetenskapliga litteraturen identifierar rapportförfattarna flera faktorer, friskfaktorer, som kan minska risken för psykisk ohälsa på arbetsplatsen och som bör användas i ett förebyggande arbete.

I Fortes rapport finns många bra tips om risk- och friskfaktorer.

I Fortes rapport finns många bra tips om risk- och friskfaktorer.

Genomgången visar att ett bra och inkluderande ledarskap som är rättvist, stödjande och bemyndigande ger positiva hälsoförändringar som reducerar sjukskrivningarna och ökar det psykiska välbefinnandet och arbetstillfredsställelsen hos medarbetarna.

Välbefinnandet är också kopplat till hög kontroll i arbetet, vilket dessutom har en skyddande effekt mot höga krav som gör att den psykologiska stressen inte ökar i sådana situationer. Stress reduceras också av kontroll över sin tid, så att arbetslivet inte inkräktar på privatlivet.

Andra faktorer som möjliggör en frisk arbetsplats är en rimlig arbetsbelastning, balans mellan arbetsinsats och belöning, positivt socialt klimat, möjlighet till medinflytande och fortbildning, tydliga mål för organisationen, anställningstrygghet och en bra fysiskt arbetsmiljö och andra hälsofrämjande satsningar.

Rapporten konstaterar även att arbetsplatsen måste vara involverad när en medarbetare ska komma tillbaka i arbete igenom efter en sjukskrivning för psykiska ohälsa, oavsett orsak till sjukskrivningen.

Läs gärna mer på vår hemsida om du är nyfiken på hur vi kan hjälpa dig och ditt företag att utveckla hälsosituationen och hantera ohälsa.

Text: Niklas Mild

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s