Försäkringskassan delar ut 280 miljoner kronor för att förebygga sjukfrånvaron

Under det gångna året delade Försäkringskassan ut drygt 24 miljoner kronor i bidrag till arbetsgivare som vill förebygga sjukfrånvaro och underlätta återgång i arbete för sina medarbetare. Hittills har över 10 000 insatser genomförts på olika arbetsplatser.

Sedan 2014 kan arbetsgivare ansöka om bidrag hos Försäkringskassan, så kallat arbetsplatsnära stöd. Totalt kommer 280 miljoner kronor att delas ut fram till år 2017, varav 50 miljoner kronor är avsatta för 2015.

Arbetsplatsnära stöd kan till exempel behövas vid: upprepad korttidsfrånvaro, signaler om ohälsa, om det finns risk för att medarbetaren kan bli sjukskriven eller det finns risk för att det blir svårigheter för medarbetaren att återgå i arbete efter sjukskrivningen.

Stödet betalas ut till arbetsgivare och täcker halva kostnaden för de insatser som genomförs, men max 7 000 kronor per insats, av en godkänd företagshälsovård eller annan godkänd aktör.

Vården ges av privata vårdgivare som löpande utvärderas.

Arbetsgivare kan få bidrag för inköp av utredande insatser hos företagshälsovårdens som kan förebygga långvariga sjukskrivningar.

Insatsen ska bland annat omfatta en bedömning av medarbetarens funktion i förhållande till arbetsuppgifterna, en kartläggning av medarbetarens hinder och resurser och alternativ som arbetshjälpmedel, arbetsresor, anpassning eller deltidssjukskrivning.

På Försäkringskassans hemsida finns mer information om det arbetsplatsnära stödet.

Text: Niklas Mild

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s