När Försäkringskassa sackar efter ökar sjukfrånvaron

En bidragande orsak till att sjukfrånvaron ökar kan vara att Försäkringskassan blivit sämre på att följa upp sjukskrivningar. Det tror i varje fall Inspektionen för socialförsäkring, ISF.

Siffror som Inspektionen för socialförsäkring, ISF, har tagit fram visar att andelen fall som Försäkringskassan prövar i tid vid 90 dagar har sjunkit från drygt 70 procent 2011 till under 50 procent andra halvåret 2014. En liknande utveckling gäller prövningar efter 180 dagar.

Sjukfrånvaron ökar när Försäkringskassan inte hinner med tror forskare vid ISF. Foto: Försäkringskassan

Sjukfrånvaron ökar när Försäkringskassan inte hinner med tror forskare vid ISF. Foto: Försäkringskassan

– Att Försäkringskassan blivit sämre på att pröva rätten till ersättning är inte den enda, men sannolikt en bidragande orsak till att sjukfrånvaron ökar, säger Pathric Hägglund, forskare vid ISF till Svenska Dagbladet.

Enligt rehabiliteringskedjan ska Försäkringskassan ta reda på om arbetsgivaren har möjlighet att erbjuda den anställda något annat arbete som han eller hon klarar av trots sin sjukdom när en anställd har varit sjukskriven i 90 dagar. Om den anställda fortfarande inte kan arbeta på grund av sin sjukdom efter 180 dagar ska Försäkringskassan ta reda på om han eller hon klarar av ett annat arbete utanför arbetsgivarens verksamhet.

– Forskning har visat att det är viktigt för sjukfrånvarons utveckling att Försäkringskassan upprätthåller tillämpningen av reglerna, säger Pathric Hägglund.

Text: Niklas Mild

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s