Bygg upp ett motstånd mot psykisk ohälsa

Det finns mycket pengar att spara för företag som har en öppen dialog och en sund attityd till de anställdas hälsa. ”Det ska vara lika naturligt som vinster och produktion”, menar forskare i psykosocial ohälsa.

De flesta chefer saknar kunskap om psykisk ohälsa, eftersom det inte betraktas som en viktig fråga för företaget. Det menar Magnus Lindén, lektor vid Institutionen för psykologi, vid Lunds universitet som forskar kring psykosocial ohälsa, i tidningen Arbetsliv.

– Det är viktigt att betona att en organisation som är öppen för den här typen av frågor inte är misslyckad. Tvärtom, ett bra ledarskap är en chef som lyssnar, ger feedback, visar engagemang och är beredd att föra en dialog. Det finns mycket pengar att spara här.

Arbetsmiljö och produktivitet hänger ihop

Öppen dialog motverkar psykisk ohälsa.

Högre välmående och effektivitet samt mindre konflikter och sjukfrånvaro. Det är några av hälsovinsterna för företag som har en öppen dialog kring psykisk ohälsa.

– Det saknas riktig förståelse för problematiken och det handlar om kulturen på företaget. För att bygga upp ett motstånd mot psykisk ohälsa i organisationen krävs en öppen dialog och en sund attityd till de anställdas hälsa. Man måste ha frågan på agendan ständigt. Det ska vara lika naturligt som vinster och produktion, säger Magnus Lindén.

Enligt Magnus Lindén kan chefer och ledare motverka psykosocial ohälsa hos de anställda med enkla metoder:

  • Arbeta förebyggande och ta bort en stressfaktor innan den får effekt på de anställda och ger fysisk förändring i arbetsmiljön.
  • Agera direkt när de anställda börjar få problem och reducera problemen innan de blir värre.
  • Ta hand om en anställd som blivit sjuk och behöver företagshälsovård och psykologhjälp och senare arbetslivsinriktad rehab.

Text: Niklas Mild

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s