50 förslag i socialförsäkringsutredningen

Fler ska få mer i ersättning från socialförsäkringarna och förstärkt samarbete ska ersätta den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Det är några av förslagen i den nya Socialförsäkringsutredningen.

Socialförsäkringsutredningens slutbetänkande, SOU 2015:21 ”Mer trygghet och bättre försäkring”, har överlämnats till regeringen efter fyra och ett halvt års utredande. I utredningen finns en rad förslag om den allmänna sjukförsäkringen, inklusive stöd för återgång i arbete, arbetsskadeförsäkringen och i arbetslöshetsförsäkringen.

Tanken med förslagen är att de ska ”värna förtroendet för socialförsäkringarna och göra försäkringarna långsiktigt hållbara”. Ett exempel är ett riktmärke om att 80 procent av dem som omfattas ska få 80 procent av inkomsten. Utredningen tycker också att taken i socialförsäkringen bör höjas och indexeras så att det maxbeloppen inte urholkas över tid.

Det finns också förslag om att ersättningarna fortsättningsvis ska beräknas på elektroniska inkomstuppgifter, som samlas in av Skatteverket varje månad, för att få en bättre koppling till den aktuella inkomsten.

För att underlätta en återgång i arbete föreslås att det i vissa fall bli möjligt att ta ut sjukpenning mer flexibelt jämfört med idag. Ett förstärkt samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen med tidigare arbetslivsinriktad rehabilitering, tätare kontroller och utredningar av den sjukskrivnes arbetsförmåga ska också, när och om det ger effekt, kunna ersätta den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

Vilka förslag som blir verklighet och när vet vi ännu inte. Nu ligger utredningen på socialförsäkringsminister Annika Strandhälls bord för att tas vidare till förslag för omröstning i riksdagen.

Text: Niklas Mild

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s