Flow bra för hälsan på jobbet

Vi behöver ständigt lära och utvecklas för att behålla vår hälsa. Det är slutsatsen från en ny studie vid Högskolan Väst och Linnéuniversitetet.

– Vad den här forskningen visar är att för att behålla vår hälsa, behöver vi ständigt lära och utvecklas, både i vårt yrke och som människor. Om vi trivs på vårt arbete i så hög grad att vi blir totalt uppslukade av det, på samma sätt som i ett tillstånd av flow, då har vi de bästa förutsättningarna för ett hälsosamt inflytande från vårt arbete. Så hitta ett jobb som du verkligen gillar och se till att du lär dig och utvecklas i det, säger Yvonne Lagrosen, docent i kvalitetsutveckling vid Högskolan Väst, som gjort studien tillsammans med sin man Stefan Lagrosen, tidigare Högskolan Väst, nu professor i företagsekonomi på Linnéuniversitetet.

229 lärare vid 20 skolor i Västra Götaland fick svara på en enkät som innehöll vetenskapligt prövade frågor om hälsa, kvalitet och arbetsintegrerat lärande. Resultaten visade på en tydlig koppling mellan dessa tre faktorer.

Forskarna fann en tydlig koppling mellan lärande och hälsa.

Forskarna fann en tydlig koppling mellan lärande och hälsa.

Forskarna kunde också se att det fanns ett starkt samband mellan att ofta ha en känsla av flow och att uppleva god hälsa. Flow är ett begrepp inom psykologin som innebär ett tillstånd där man fullständigt hänger sig åt en aktivitet på ett sätt som är maximalt effektivt samtidigt som uppgiften upplevs som mycket stimulerande.

– Om man får göra något intressant så ger det positiv stimulans och då upplevs arbetsbelastningen inte som så hög. Samtidigt får utmaningen inte vara för stor, det måste finnas en balans mellan krav och egen kontroll av arbetssituationen, säger Yvonne Lagrosen.

Text: Niklas Mild

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s