De lever farligast i skidbacken

År 2013 skadade sig knappt 10 000 utförsåkare så svårt att de behövde uppsöka en akutmottagning, visar siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Män och snowboardåkare är överrepresenterade i skadestatistiken.

Den absolut vanligaste orsaken, nästa 90 procent, till skada är fall. Tre fjärdedelar av dem som uppsöker en akutmottagning blir behandlade och hemsända och knappt en av tio blir inlagda på sjukhus för fortsatt vård.

Trots att andelen snowboardåkare endast är nio procent av all utförsåkning står de för nästan en tredjedel av alla olyckor.

Trots att andelen snowboardåkare endast är nio procent av all utförsåkning står de för nästan en tredjedel av alla olyckor.

De kroppsdelar som oftast skadas är knän och handleder följt av underben och skador i axel- och skulderpartier. Frakturer följt av stöt- och krosskador (kontusioner), är de vanligaste skadetyperna.

2013 vara drygt 60 procent av de skadade i skidbackarna yngre än 18 år. Barn i förskoleåldern löper större risk att råka ut för olyckor med allvarliga skador som följd. De är ömtåligare än äldre barn och vuxna och deras uppfattnings- och reaktionsförmåga är inte fullt utvecklad. Barn överskattar ofta sin egen förmåga, har svårare att bedöma hastighet, riktning och avstånd och gör ofta snabba och oväntade rörelser.

I ett tidigare inlägg på bloggen får du tips om familjens försäkringsskydd om olyckan skulle vara framme.

Källa: Olyckor vid utförsåkning, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Text: Niklas Mild

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s