Se upp i backen! – 5 tips inför sportlovet

Nu stundar sportlov runt om i landet. Det är ett bra tillfälle att se över familjens försäkringsskydd om olyckan skulle vara framme när utomhusaktiviteterna avlöser varandra.

Passa på att se över familjens olycksfallsskydd inför sportlovet.

Passa på att se över familjens olycksfallsskydd inför sportlovet.

Under sportlovsveckorna ökar utomhusaktiviteterna och många passar på att resa till fjällen för skidåkning. Det är också en period då fler råkar ut för en olycka, som i värsta fall kan förändra vardagen.

Drygt 60 procent av de skadade i skidbackarna yngre än 18 år. Barn i förskoleåldern löper större risk att råka ut för olyckor med allvarliga skador som följd. De är ömtåligare än äldre barn och vuxna och deras uppfattnings- och reaktionsförmåga är inte fullt utvecklad. Barn överskattar ofta sin egen förmåga, har svårare att bedöma hastighet, riktning och avstånd och gör ofta snabba och oväntade rörelser.

Samhällets skydd är inte tillräckligt, särskilt om olycksfallet skulle vara så allvarligt att barnet inte kommer ut i arbetslivet. Barn är visserligen försäkrade av kommunen i en kollektiv olycksfallsförsäkring, men oftast så gäller försäkringen bara under verksamhetstid och inte under fritid (informationen finns kommunens hemsida, sök på olycksfallsförsäkring). De flesta har också en hemförsäkring, men tvärtemot vad många tror så täcker den inte skador och kostnader vid olycksfall.

Den som vill förbättra försäkringsskyddet bör därför se till att teckna en kompletterande barnförsäkring som gäller dygnet runt och även sjukdom. En möjlighet som ofta erbjuds i den gruppförsäkring som arbetsgivare eller organisationer erbjuder till sina medarbetare eller medlemmar är att medförsäkra familjemedlemmar.

Det är inte bara barnens försäkringsskydd som bör ses över, utan även de vuxnas skydd bör kontrolleras.

Jämför olycksfallsförsäkringens omfattning

Förutom priset, premie, är det också skillnad i vad olika olycksfallsförsäkringar omfattar. Det du kan titta på är till exempel:

 • Valbara försäkringsbelopp
 • Ersättning vid medicinsk invaliditet
 • Ersättning vid ekonomisk invaliditet
 • Ersättning vid sjukhusvistelse
 • Ersättning för:
  Läke-, rese- och tandskadekostnader
  Rehabilitering
  Hjälpmedel
  Psykologhjälp vid kris
 • Begränsningar och undantag
 • Giltighet i utlandet

Fem tips inför sportlovet

 1. Se över familjens försäkringsskydd vid olycksfall, eftersom hemförsäkringen inte gäller för olycksfall och skolans olycksfallsförsäkring sannolikt inte gäller under fritid.
 2. Teckna kompletterade olycksfallsförsäkring för att säkra försäkringsskyddet.
 3. Kompletterande olycksfallsförsäkring kan enklast tecknas via gruppförsäkring på arbetsplatsen eller via organisation där medlemskap finns.
 4. Ta reda på hur försäkringen gäller vid riskfyllda aktiviteter som till exempel offpiståkning, åkning i liftgator eller i lavinfarliga områden.
 5. Kontrollera hur försäkringen gäller vid vistelse utanför Sverige, om du reser utomlands.

Niklas Mild, kommunikatör, Euro Accident

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn eller Twitter!

One thought on “Se upp i backen! – 5 tips inför sportlovet

 1. Pingback: De lever farligast i skidbacken | Euro Accident Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s