Ta rygg på en Vasaloppsåkare

Under Vasaloppets vintervecka startar 67 000 åkare i något av de sju loppen. En ny studie från forskare vid Uppsala universitet visar att Vasaloppsåkare löper en 30 procent lägre risk än andra att drabbas av vanliga cancersjukdomar som är kopplade till hälsa och livsstil.

Forskare vid Uppsala Clinical Research Center (UCR) och Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro (RCC) har jämfört nära 200 000 deltagare i Vasaloppet med vanliga svenskar med samma kön, ålder och bostadsort.

Resultaten visar att de som åker Vasaloppet tränar mer och har en mer hälsosam livsstil och därmed löper en 30 procent lägre risk att få någon av de vanligaste cancerformerna som har med hälsa och livsstil att göra.

– Många människor skulle kunna minska risken för att insjukna i några av de vanligaste cancerformerna genom sådan livsstil, säger Ulf Hållmarker, överläkare Mora lasarett och doktorand vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet och studiens huvudförfattare.

De som åker Vasaloppet tränar mer och har en mer hälsosam livsstil.

De som åker Vasaloppet tränar mer och har en mer hälsosam livsstil.

De cancertyper som i studien kopplas till livsstil och som Vasaloppsåkare mer sällan drabbas av är: tjocktarmscancer, njurcancer, livmodercancer, cancer i gallblåsa, bukspottkörtel och matstrupen. Därtill de som är kopplade till rökning: lungcancer, cancer i öron-näsa-hals området, matstrupen och urinblåsan.

Räknat på risken för all sorts cancer så minskar risken för Vasaloppsåkare med 6 procent, trots att risken för hudcancer, på grund av ökad exponering för sol, ökar med 40 procent.

– Studien indikerar att en allmän rekommendation till befolkningen att vara mer fysiskt aktiv och leva hälsosamt inte skulle leda till en betydande minskning av den totala bördan av cancer i samhället eftersom cancer kan orsakas av många olika faktorer, säger Ulf Hållmarker.

Text: Niklas Mild

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

One thought on “Ta rygg på en Vasaloppsåkare

  1. Pingback: Vasaloppsåkare lever mindre riskfyllt | Euro Accidents blogg om försäkring och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s