3 steg till nya vanor

Våra vanor formas i hjärnan när signaler skickas mellan nervcellerna. Det tar i genomsnitt 66 dagar att skapa eller ändra en vana. Tre steg ökar förutsättningarna för att lyckas.

När du upprepat en tanke eller handling tillräckligt många gånger har det till slut blivit till en vana.

Vanor formas i hjärnan när signaler skickas mellan nervcellerna genom synapser. Ju mer en viss signalväg används desto fler synapser bildas och desto starkare blir varje synaps. Successivt så blir det alltså lättare och lättare att skicka vidare signaler via en viss bana i nervcellsnätverket. Det är så vanor, vissa beteenden, skapas.

Många vanor vill vi behålla, som att borsta tänderna varje dag, medan vi vill göra oss av med andra – ovanor – eller skapa helt nya.

En gammal sanning har varit att det tar drygt 21 dagar att skapa en vana. Nya studier under senare år visar emellertid att det i genomsnitt tar 66 dagar att lära in en nya vana.

Studien visar att det går snabbare att få till en enkel än en svår vana. Att börja äta en frukt varje dag tog till exempel bara 18 dagar, medan att göra 50 situps före frukost varje dag kunde ta 254 dagar. Det tog också olika lång tid för olika personer.

3 steg ökar förutsättningarna för skapa nya vanor.

3 steg ökar förutsättningarna för skapa nya vanor.

Med hjälp av att tänka i tre steg ökar förutsättningarna för att lyckas med nya vanor:

  1. Börja med en enkel vana du vill skapa
  2. Bestäm att du ska göra din nya vana i samband med något annat som du redan gör
  3. Ge dig själv en belöning för varje gång du gjort den nya vanan

Låt oss säga att du vill börja stå upp och jobba 2 timmar varje dag. Startsignalen, triggern, kan vara att höja skrivbordet när du startar datorn på morgonen. Belöningen kan vara en kopp kaffe, en frukt eller att gå på lunch när du klarat tiden.

Det tar, som studien ovan visat, tid och krävs ett visst mått av tålamod för att skapa nya vanor. För att motivera dig lite extra och se dina framsteg kan du använda en app som till exempel Coach.me.

Text: Niklas Mild

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s