Så påverkas din hjärna av socker

Enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning av svenskars matvanor äter fyra av tio svenskar mer socker än vad Livsmedelsverket rekommenderar. En förklaring kan vara hur signalsubstansen dopamin och hjärnans belöningssystem påverkar oss när vi äter socker.

Socker är ett samlingsnamn för flera olika sockerarter. Socker finns naturligt i exempelvis frukt, bär och mjölk. I livsmedel kan socker tillsättas som ingrediens under flera olika beteckningar som exempelvis sackaros, glukos, fruktos, maltos, dextros, invertsocker, honung, HFCS (high fructose corn syrup) eller isoglukos

I den här korta filmen från TED-Ed Originals får vi lära oss mer om vad som händer i hjärnan som gör det så svårt att motstå socker – och varför barn inte vill äta sina grönsaker.

Källa: Socker, Livsmedelsverket.se

Text: Niklas Mild

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s