Premie – vadå?

I försäkringssammanhang används ofta ordet premie för att tala om hur mycket en försäkring kostar.

Den som slår upp ordet premie i Svenska Akademiens ordlista, SAOL, hittar att det kan betyda ”belöning, pris; försäkringsavgift”. Det vi i försäkringssammanhang menar med premie är det belopp i kronor som du betalar till försäkringsbolaget för din försäkring.

Premien är det belopp i kronor som du betalar till försäkringsbolaget för din försäkring.

Premien är det belopp i kronor som du betalar till försäkringsbolaget för din försäkring.

När det gäller försäkringar utan ett sparmoment – riskförsäkringar – till exempel sjukförsäkring, livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjuk- och olycksfallsförsäkring, barnförsäkring och sjukvårdsförsäkring, ska premien täcka försäkringsbolagets utbetalningar av ersättningar till de försäkrade och kostnader för försäkringsbolagets försäljning och administration. Premiens storlek kan variera beroende på parametrar som ålder, yrke och hälsotillstånd.

När det gäller försäkringar med ett sparmoment – sparförsäkringar – till exempel pensionsförsäkringar, går premien, efter avdrag för kostnader för eventuellt försäkringsskydd och kostnader för försäkringsbolagets försäljning och administration, till ett sparande, försäkringskapitalet, som förvaltas av försäkringsbolaget eller den försäkrade själv.

I den allmänna pensionen, inkomstpension och premiepension, och inom vissa tjänstepensionsområden används inte ordet premie. Där säger man i stället pensionsavgift eller avgift.

Text: Niklas Mild

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn och Twitter eller prenumerera på våra nyhetsbrev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s