Så fungerar en privat sjukvårdsförsäkring

Fler och fler upptäcker fördelarna med att ha en privat sjukvårdsförsäkring som snabbt ger stöd och privat vård vid en sjukdom eller skada.

I dag har var tionde person i åldern 16–64 år, 600 000 personer, en privat sjukvårdsförsäkring tecknad i ett försäkringsbolag. Antalet som tecknar försäkringen ökar för varje får. De flesta försäkringar betalas av en arbetsgivare, men en fjärdedel betalar själva genom gruppförsäkring eller individuell försäkring.

En privat sjukvårdsförsäkring täcker vanligtvis kostnader för sjukvårdsrådgivning och planerad specialistvård och operation. Psykologsamtal, dietist, rehabilitering efter operation och hjälpmedel för en skadas läkning är sådant som också kan ingå i försäkringen. Akut vård ingår däremot inte, utan då ska du vända dig till en akutmottagning eller ringa 112.

Vården ges av privata vårdgivare som löpande utvärderas.

Vården ges av privata vårdgivare som löpande utvärderas.

Planerad vård
När du vill använda försäkringen ringer du försäkringsbolagets kundcenter för att få rådgivning eller boka tid läkarbesök eller behandling. Där får du prata med en sjuksköterska som är anställd av försäkringsbolaget eller som är anställd på ett företag som har avtal med försäkringsbolaget. Sjuksköterskan gör en bedömning av ditt vårdbehov, bokar tid för läkarbesök eller behandling om det behövs och meddelar också tid och plats för besöket.

I vissa försäkringar finns ett krav på att du ska ha fått en remiss till specialistvård efter ett besök hos din hus- eller allmänläkare för att kunna använda försäkringen. Det kan också vara så att du själv får stå för en del av kostnaden om det finns en självrisk i försäkringen. Ibland finns ett undantag om att du ska ha varit symtomfri från en sjukdom eller skada under en viss period för att försäkringen ska kunna användas för den sjukdomen eller skadan.

Privata vårdgivare
Vården ges av privata vårdgivare som har ett samarbetsavtal med försäkringsbolaget. Försäkringsbolaget utvärderar löpande vårdgivarna för att se till att de håller den kvalitet som försäkringsbolaget och kunderna förväntar sig.

Vanligtvis betalar du inte för läkarbesök eller behandlingar som är bokad av försäkringsbolaget. Istället fakturerar vårdgivaren försäkringsbolaget. Om du har haft egna utlägg som försäkringen gäller för kan du begära ersättning av försäkringsbolaget.

En sjukvårdsförsäkring ska inte förväxlas med en sjukförsäkring, som ger ekonomisk ersättning vid inkomstbortfall på grund av sjukdom eller skada.

Här kan du läsa mer om Euro Accidents sjukvårdsförsäkring PrivatAccess

Niklas Mild, kommunikatör, Euro Accident

Följ Euro Accident på Facebook, LinkedIn eller Twitter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s