Chefen behöver stöd att främja psykisk hälsa

En undersökning av ledarskapstidningen Chef visar att många chefer behöver mer kunskap och stöd för att kunna främja den psykiska hälsan på arbetsplatsen.

Chefer med personalansvar har en nyckeroll på företaget när det gäller medarbetarnas hälso- och arbetsmiljösituation. I det ligger till exempel att chefen vet hur en främjar god psykisk hälsa och tidigt kan ge stöd till en medarbetare vid tecken på psykisk ohälsa.

När ledarskapstidningen Chef nyligen frågade drygt 900 chefer om hur de hanterar medarbetare som har drabbats av psykisk ohälsa, visar det sig emellertid att sex av tio chefer helt eller delvis saknar kunskap om sin egen roll. En tredjedel uppger dessutom att de minst en gång under det senaste året har undvikit att agera trots att de misstänkt att en medarbetare mått psykiskt dåligt.

Cheferna lägger också ner mycket tid på att hantera de här frågorna. Nästan en femtedel har lagt minst tio timmar i månaden under det senaste året på att hantera medarbetarnas psykiska ohälsa.

Samtals- och chefsstöd kan främja den psykiska hälsan. Foto: Pixabay

Samtals- och chefsstöd kan främja den psykiska hälsan. Foto: Pixabay

I grund och botten handlar det om att ha ett strategiskt och ständigt pågående hälso- och arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen och se till alla chefer känner till vad som gäller och hur de kan, och bör agera, i olika situationer. Men även om grunden finns på plats blir utmaningen att få det att fungera i vardagen när mycket annat också ska hinnas med.

Då kan olika hälsotjänster och hälsoförsäkringar vara effektiva verktyg för att stötta och avlasta arbetsgivare, chefer och medarbetare. Det kan till exempel handla om utbildningar, hälso- och arbetsmiljöscreening, samtals- och chefsstöd, hjälp att hanterar och analysera sjukfrånvaroanmälningar, erbjuda snabb tillgång till sjukvård eller stöttning i rehabiliteringsprocessen vid risk för långtidssjukskrivning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s