Nya regler ska hålla oss friska på jobbet

Med tydligare regler för arbetsbelastning, arbetstider och konflikter vill Arbetsmiljöverket se till att fler håller sig friska på jobbet.

Arbetsmiljöverket har tagit fram ett förslag till en ny föreskrift om så kallad organisatorisk och social arbetsmiljö. Bakgrunden till förslaget är att antalet anmälda arbetssjukdomar med sjukfrånvaro på grund av organisatoriska och sociala orsaker ökat med 50 procent de senaste fyra åren.

– Att bli sjuk av jobbet får stora konsekvenser, både för den enskilde, men också för arbetsgivaren och för samhället i stort, i form av bland annat ökade kostnader för sjukfrånvaro. I en situation där vi kommer att behöva arbeta längre upp i åren är det ännu viktigare att komma tillrätta med detta, sa Arbetsmiljöverkets dåvarande tillförordnade generaldirektör Bernt Nilsson i en presskommentar i september 2014.

Förväntningar på att ständigt vara nåbar är en risk för hälsan som Arbetsmiljöverket särskilt pekar ut. Foto: Pixabay

Förväntningar på att ständigt vara nåbar är en risk för hälsan som Arbetsmiljöverket särskilt pekar ut. Foto: Pixabay

Målet med den nya föreskriften är att bättre förebygga brister i arbetsbelastning, arbetstider, konflikter och kränkande behandling, så att de inte påverkar hälsan negativt. Arbetsgivaren ska också sätta upp mål för en god organisatorisk och social arbetsmiljö som tas in som en del i arbetsmiljöpolicyn.

Arbetsgivarens skyldigheter regleras visserligen redan i dag i arbetsmiljölagen och i föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). Men Arbetsmiljöverket menar att det inte är tillräckligt, utan att den organisatoriska och sociala arbetsmiljön behöver större fokus och att reglerna behöver preciseras. Med de nya föreskrifterna tror Arbetsmiljöverket att det blir tydligare både för arbetsgivare och arbetstagare.

För tillfället sammanställs alla remissvar som kommit in. Bland annat säger Svenskt Näringsliv nej till nya regler. Tanken är att förslaget ska träda i kraft i höst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s