Fysisk aktivitet på recept ökade med fysioterapeut

Läkare har möjlighet att skriv ut fysisk aktivitet på recept, FaR. I en ny studie var förskrivningen åtta gånger så hög vid en vårdcentral som tog stöd från fysioterapeuter.

Gerthi Persson, legitimerad fysioterapeut och doktor i medicinsk vetenskap vid institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö på Lunds universitet, är aktuell med en avhandling om fysisk aktivitet som behandlingsmetod i primärvården. Hon har bland annat undersökt hur läkare skulle kunna skriva ut fler recept på fysisk aktivitet.

Fysioterapeut kan öka effekten av fysisk aktivitet på recept.

Fysioterapeut kan öka effekten av fysisk aktivitet på recept.

Några orsaker till att läkarna inte ordinerade fysisk aktivitet var att det ansågs onödigt att skriva recept, tidsbrist, att läkarutbildningen är inriktad på traditionell farmaceutisk behandling vilket gör det ovant att ordinera fysiskt aktivitet på recept och att de inblandade förväntar sig snabba resultat av ordinerade behandlingar när det tar längre tid för fysisk aktivitet att visa resultat än läkemedel.

Läkarna önskade även en koordinerande stödfunktion där patienten kan få hjälp i omställningen till en ny tillvaro med mer fysisk aktivitet.

I Gerthi Perssons studie fick en vårdcentral i Blekinge på prov stöd av fysioterapeuter som avlastade läkarna genom att de tog hand om motiverande samtal och rådgivning till patienterna.

Vårdcentralen jämfördes sedan med övriga vårdcentraler i Blekinge, som jobbade vidare på samma vis som tidigare. Vid vårdcentralen i Blekinge ökade förskrivningen av fysisk aktivitet åtta gånger mer än i gruppen med de andra vårdcentralerna.

– En viktig slutsats är att tillvarata de resurser som finns i vården genom att använda olika professioners kompetens i teamsamverkan för optimal effekt av fysisk aktivitet på recept. Det krävs också att vi förenklar och utvecklar rutinerna kring förskrivningen på olika vis, säger Gerthi Persson, till webbplatsen Aktuellt om vetenskap & hälsa.

Läs gärna mer om fysisk aktivitet på recept på www.1177.se.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s