”Arbeta mer med friskfaktorerna”

Bygg på det friska hos personalen istället för att fokusera på problem och ohälsa. Det ger god effekt utan att det behöver kosta pengar, menar forskare efter ny unik studie.

En forskargrupp vid sektionen för hälsa och samhälle på Högskolan i Kristianstad har genomfört en studie på vårdcentraler i Skåne. Det unika är att den fokuserar på det friska perspektivet hos medarbetarna, medan andra studier brukar fokusera på problem och ohälsa.

–  Det saknas forskning som visar på medarbetarnas resurser och styrkor, vad som fungerar bra och vad man bör förstärka, säger Lina Eilertsson, forskningsassistent och den som hållit i arbetet med studien, till Suntliv.

God feedback och att bli sedd och hörd av arbetskamraterna bedömdes vara viktiga faktorer visar undersökningen. Tid för reflektion och återhämning var andra faktorer som fick höga värden.

Feedback är viktigt för en frisk arbetsplats. Foto: Pixapay

Feedback är viktigt för en frisk arbetsplats. Foto: Pixapay

–  Ett salutogent tänkande och förstärkande av friskfaktorer på arbetsplatsen bör företagshälsan arbeta mer med. Det ger god effekt i arbetslivet utan att det behöver kosta pengar, exempelvis att ge feedback, säger Lina Eilertsson.

Studien bygger på en enkät som besvarats på alla 26 offentliga och privata vårdcentraler i nordöstra Skåne med totalt 599 anställda som läkare, sjuksköterskor, vaktmästare, sekreterare, kuratorer, psykologer, dietister och arbetsterapeuter.

Resultatet har presenterats för respektive vårdcentral så att de kan utveckla hälsan på sin arbetsplats.

– Tanken är att alla arbetsplatser ska jobba med sina salutogena styrkor för att hålla uppe dem, och förstärka dem som behöver bli mer stabila. I grunden tror vi på ett friskt arbetsliv som ger plus för hela livet, att man blir starkare av jobbet, säger Lina Eilertsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s