Skulle du bära en åttaåring runt halsen flera timmar varje dag?

När du böjer nacken över din smartphone ökar trycket på ryggraden från 5 till över 27 kilo. Forskare varnar nu för att vi kan börja få se ungdomar som behöver ryggvård.

Ett huvud väger ungefär 5 kilo, men när det böjs framåt ökar trycket på halskotpelaren. Vid 15 graders vinkel är vikten cirka 12 kilo, vid 30 grader cirka 18 kilo, vid 45 grader cirka 22 kilo och vid 60 grader mer än 27 kilo.

27 kilo är ungefär lika mycket som fyra bowlingklot, sex matkassar eller som en åttaåring. Bild: Surgical Technology Online

27 kilo är ungefär lika mycket som fyra bowlingklot, sex matkassar eller som en åttaåring. Bild: Surgical Technology Online

Det är den vikt som vi belastar ryggen med varje gång vi böjer oss över smartphonen för att maila, skicka sms, spela eller kolla sociala medier. På sikt kan det ge förslitning i förtid och även leda till att operation blir nödvändig.

Det skriver bland andra Washington Post som hänvisar till forskning av Kenneth Hansraj, chef för ryggkirurgi på New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine, som nyligen publicerades i National Library of Medicine.

“It is an epidemic or, at least, it’s very common.” säger Kenneth Hansraj. “Just look around you, everyone has their heads down.”

En smartphone-användare sitter i genomsnitt två till fyra timmar böjd över sin telefon. På ett år blir det 700 till 1 400 timmar. Elever på high school är emellertid värst enligt Kenneth Hansraj. De kan sitta ytterligare 5 000 timmar i detta läge.

“The problem is really profound in young people.” säger Kenneth Hansraj. “With this excessive stress in the neck, we might start seeing young people needing spine care. I would really like to see parents showing more guidance.”

Hur sitter du och dina barn framför smartphonen och paddan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s