Unga mår sämst

För trettio år sedan var det äldre personer som kände sig mest ängsliga och oroliga. Nu gäller det omvända berättar Sveriges Radios Ekot i ett inslag idag.

Sveriges Radios Ekot har tittat på siffror från olika undersökningar om ungas psykiska ohälsa.

Andelen (%) 15-åriga flickor och pojkar som uppgett att de känt sig nere mer än en gång i veckan under de senaste sex månaderna, 1985/86–2013/14. Källa: Folkhälsomyndigheten, Allmänt välbefinnande och självskattad psykisk hälsa bland 11-, 13- och 15-åringar i Sverige

Andelen (%) 15-åriga flickor och pojkar som uppgett att de känt sig nere mer än en gång i veckan under de senaste sex månaderna, 1985/86–2013/14. Källa: Folkhälsomyndigheten, Allmänt välbefinnande och självskattad
psykisk hälsa bland 11-, 13- och 15-åringar
i Sverige

I inslaget konstaterar de bland annat att andelen femtonåringar som känner sig nere har ökat mycket under de sista trettio åren. I mitten på 80-talet var det till exempel ungefär 15 procent av de femtonåriga flickorna som uppgav att de känt sig nere mer än en gång i veckan. Förra året var det nästan 40 procent som sa samma sak.

En allt mer kvalificerad arbetsmarknad kan vara en del i förklaringen till den ökande andelen unga som mår dåligt.

”1980 kunde ju en tjej eller kille efter nian få ett jobb utan något mer än grundskola och få hyggligt betalt, arbetslösheten låg på två tre procent, det avspeglar ju att framtiden är mycket osäkrare idag för unga”, säger Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Karolinska institutet och verksam vid Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Euro Accident uppmärksammade tidigare i år samma trend i Healthy Business Report 2014.

Det är oroväckande att den psykiska ohälsan bland unga ökar. Det finns en risk att de inte får hjälp och att den psykiska ohälsan följer med även högre upp i åldrarna. Om vi inte börjar ta dessa utmaningar på allvar så kommer notan att bli väldigt dyr för hela samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s