Kraftsamlar för att förebygga sjukskrivningar

Försäkringskassan ska kraftsamla för att förebygga sjukskrivningar. Bakgrunden är en uppdaterad prognos som visar att sjukskrivningarna blir fler och längre, framför allt på grund av psykisk ohälsa. Samtidigt poängterar den arbetsgivarnas och vårdens viktiga roll för att snabbare komma tillbaka i arbete igen.

Försäkringskassan räknar i sin senaste prognos, som presenterades idag, med att utgifterna för sjukförsäkringen kommer att öka med 3 miljarder, från nästan 78 miljarder kronor i år till 81 miljarder, fram till och med 2015.

Laura Hartman

Laura Hartman spår fortsatt ökade utgifter för Försäkringskassan. Foto: Försäkringskassan

Höjningen beror främst på att fler förväntas få sjukpenning och att längden på sjukskrivningarna dessutom blir längre. En högre förväntad medelersättning samt något fler med sjuk- och aktivitetsersättning bidrar också till prognoshöjningen. I prognosen har Försäkringskassan inte tagit hänsyn till regeringens förslag om att ta bort den bortre tidsgränsen, eftersom ett skarpt lagförslag ännu saknas.

Försäkringskassan konstaterar också att sjukskrivningar med psykiska diagnoser har en tendens att blir längre en genomsnittet och att det är viktigt att förebygga och bryta dem så tidigt som möjligt.

– Försäkringskassan jobbar aktivt för att ge bättre stöd till de som behöver det som mest, här är arbetsgivarna och vården viktiga samverkanspartners i att underlätta snabbare återgång i arbete. Vi kommer också kraftsamla för att förebygga sjukskrivningar, säger Laura Hartman, chef för avdelningen analys och prognos på Försäkringskassan, i en presskommentar.

Beräknade utgifter för sjukförsäkringen
2013: 75,1 miljarder kronor (utfall)
2014: 77,7 miljarder kronor
2015: 80,9 miljarder kronor
2016: 84,2 miljarder kronor
2017: 86,1 miljarder kronor
2018: 87,2 miljarder kronor
2019: 89,0 miljarder kronor

Källa: Försäkringskassans rapport ”Anslagsbelastning och prognos för anslag inom Försäkringskassans ansvarsområde budgetåren 2013–2019”, 2014-11-05

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s