”Systematiska arbetet med psykosociala frågorna saknas”

En undersökning som arbetsmiljökunskapsförmedlaren Prevent gjort visar att både chefer och skyddsombud upplevera att arbetet med organisatoriska och sociala frågor släpar efter jämfört med det som rör den fysiska arbetsmiljön.

– Vi ser i undersökningen att många företag inte hittat formen för att arbeta med de psykosociala frågorna. De kanske har trivselfrågor som stående punkt på avdelningsmötet eller har individuella utvecklingssamtal, men det genomgripande systematiska arbetet med psykosociala frågorna saknas och det är det som måste till, säger Maria Schönefeld, vd på Prevent.

TNS Sifo har intervjuat drygt 2 000 skyddsombud och chefer med personalansvar i näringslivet.

90 procent av cheferna upplever att arbetet med den fysiska arbetsmiljön är bra eller mycket bra. Motsvarande siffra för skyddsombuden är 83 procent.

2 000 skyddsombud och chefer har tyckt till om arbetsmiljön.

2 000 skyddsombud och chefer har tyckt till om arbetsmiljön.

När det gäller arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på företaget är siffrorna genomgående lägre. 85 procent av cheferna upplever att arbetet är mycket bra eller bra jämfört med 68 procent bland skyddsombuden.

Över 90 procent svara att arbetsmiljöarbetet på företaget medverkar till god hälsa och säkerhet bland de anställda.

På frågan i vilken utsträckning de tillfrågade anser att arbetsmiljöarbetet som helhet har effekt på det ekonomiska resultatet så svarar drygt 60 procent att det har en positiv effekt.

20 procent av skyddsombuden och 10 procent av cheferna att de inte har tillräckliga kunskaper om arbetsmiljö i sin roll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s