Bra arbetssituation ger mindre ryggbesvär

Möjligheten att påverka det egna arbetet kan vara avgörande för om en person ska få problem med ryggen eller inte. Det visar en färsk rapport från SBU.

Personer som upplever goda möjligheter att påverka det egna arbetet, de som upplever att de får stöd i sitt arbete och de som har hög arbetstillfredsställelse utvecklar mindre ryggbesvär än andra. Det visar SBU:s, Statens beredning för medicinsk utvärdering, granskning av den samlade forskningen om sambandet mellan arbetsmiljö och ryggproblem.2214497-physiotherapy-with-ball

Personer som upplever att arbetet är pressande eller att arbetssituationen innebär små möjligheter att påverka i kombination med alltför höga krav, eller som upplever liten möjlighet till utveckling i arbetet, utvecklar mer ryggbesvär än andra.

Det samma gäller personer som arbetar med manuell hantering (till exempel lyft), eller med böjd eller vriden rygg, personer som arbetar på knä eller på huk, eller har ett fysiskt ansträngande arbete, personer som utsätts för helkroppsvibrationer i sitt arbete och personer som arbetar utanför sedvanlig arbetstid (till exempel skiftarbete).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s