Landets politiker måste arbeta för ökad demensforskning

År 2013 dog 7 960 personer i Sverige av demens. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen. Alzheimerfonden kräver nu en ökad satsning på forskning och omvårdnad inom demensområdet.

Nya siffror från Socialstyrelsen visar att 7 960 personer i Sverige dog av demens under 2013. Men förmodligen är mörkertalet stort eftersom demens inte rapporteras in som dödsorsak för alla som faktiskt dör i dessa sjukdomar. Sannolikt dör lika många som insjuknar per år, det vill säga cirka 25 000 personer.

Totalt beräknas 160 000 svenskar vara drabbade av någon typ av demenssjukdom. Fram till år 2050 beräknas dubbelt så många insjukna i demens på grund av en förändrad befolkningsstruktur och ökad livslängd.

Demens är inget normalt åldrande. Det är en konsekvens av en sjukdom som angriper hjärnan och förstör förmågan att tänka och agera logiskt. Sjukdomen innebär ett stort mänskligt lidande för både de drabbade såväl som deras anhöriga.

Liselotte Jansson, generalsekreterare Alzheimerfonden

Liselotte Jansson, generalsekreterare Alzheimerfonden

Demenssjukdomar kostar årligen samhället drygt 60 miljarder kronor och är därmed den sjukdomsgrupp som kostar vårt samhälle allra mest. Men trots att demenssjukdomarna kostar samhället lika mycket som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar tillsammans får demensforskningen bara en bråkdel av forskningspengarna.

I dag finns mycket kunskap om hur man bäst vårdar personer med demenssjukdom, men större satsningar behövs för spridning av kunskap gällande omvårdnad och för att minska riskfaktorer. Det finns heller inga läkemedel som botar eller bromsar Alzheimers sjukdom eller andra demenssjukdomar. Trots intensiv forskning världen över har det inte kommit några nya banbrytande läkemedel på området sedan 2002. Resurser saknas för att vi ska kunna få fram bättre mediciner.

Alzheimerfonden vill med ekonomiskt stöd till forskningen förebygga och bekämpa demenssjukdomar. Men våra insamlade medel räcker inte, forskningen behöver också stöd från offentligt håll. Samhället har inte råd, ur vare sig ett mänskligt eller samhällsekonomiskt perspektiv, att inte satsa på forskning om dessa sjukdomar.

Den 14 september var det val till riksdagen samt kommun- och landstingsfullmäktige. Vår uppmaning till lokala politiker och riksdagskandidater är att arbeta för en ökad satsning på forskning och omvårdnad inom demensområdet. Låt september månad, som inte bara är valmånad utan också den Internationella Alzheimermånaden, bli startskottet!

Liselotte Jansson, generalsekreterare Alzheimerfonden

Detta är ett gästinlägg från Alzheimerfonden som Euro Accident beskyddar.

Om Alzheimerfonden
Insamlingsstiftelsen Alzheimerfonden stödjer svensk forskning inom demensområdet. Syftet är att bidra till att kunskaper och forskningsresultat kan utnyttjas i vården och komma drabbade människor till nytta. Enskilda bidragsgivare, företag och organisationer har genom Alzheimerfonden möjlighet att stödja medicinsk forskning, undervisning och information om Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar samt utveckling av vård och metoder för behandling.
 http://www.alzheimerfonden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s