Slår hål på myter om träning

Läkarna Anders Hansen och Carl Johan Sundberg slår hål på felaktiga myter om träning i boken ”Hälsa på recept” med hjälp av den senaste forskningen.

”Regelbunden träning är helt vetenskapligt en mirakelkur. Vi vill visa alla fördelar man får av att röra på sig men också konkret förklara vad som krävs för att få dem, säger Anders Hansen i en intervju i Dagens Medicin.

Rörelse ger effekt

Rörelse ger effekt. Foto: Caroline Andersson

I den nyutkomna boken ”Hälsa på recept: träna smartare, må bättre, lev längre” visar han tillsammans Carl Johan Sundberg vad den senaste medicinska forskningen kommer fram till om hur vår kropp påverkas av fysiskt aktivitet och träning.

”De positiva effekterna av att röra sig regelbundet är ofattbara men det är faktiskt först på senare år som vi börjat förstå dem i detalj. Det intressanta är att det är så lite som krävs, de allra flesta fördelarna för hälsan får man faktiskt av att promenera 30 minuter per dag, man behöver verkligen inte satsa på maraton om man tränar för hälsoeffekterna”, säger Anders Hansen.

Lika viktigt som att röra på sig är det att undvika stillasittande.

”En timmes löprunda kompsenerar inte för att man sitter still på jobbet hela dagen och sen ligger i soffan när man kommer hem, men förvånansvärt lite behövs för att ”neutralisera” farorna med stillasittande”, säger Carl Johan Sundberg.

Boken tittar också på de senaste rönen om träningens effekt på hjärna, gener och åldrande. Frågor som vi får svar på är till exempel hur vi ska träna för att leva fem år längre och minsta mängd motion som ger resultat på hälsan.

Anders Hansen är överläkare i psykiatri, utbildad vid Karolinska Institutet, och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Carl Johan Sundberg är legitimerad läkare och professor i fysiologi vid Karolinska Institutet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s