Forskare: Arbetsmiljö och produktivitet hänger ihop

Det finns ett mycket starkt samband mellan god fysisk arbetsmiljö och trivsel och företagens produktivitet, visar ny nordisk forskarrapport.

Nordiska ministerrådet har presenterat en rapport – Working environment and productivity – där forskare i Danmark, Norge, Finland och Sverige har tittat på den fysiska och psykosociala arbetsmiljöns betydelse för produktivitet och lönsamhet.

Arbetsmiljö och produktivitet hänger ihop

Arbetsmiljö och produktivitet hänger ihop

Resultatet bygger på datamaterial som samlats in under tio år och visar att det finns ett mycket starkt samband mellan god fysisk arbetsmiljö och trivsel och företagens produktivitet i alla fyra länderna.

”Jag har förespråkat i 30 år att det finns ett samband mellan god arbetsmiljö och produktivitet. Det är roligt att det nu finns en stor nordisk studie som visar det”, säger Ulf Johanson, professor vid Mälardalens högskola och en av forskarna i projektet, till tidningen Arbetsliv.

Utmärkande för Sverige är att utbildningsnivån har betydelse för trivseln på jobbet. Anställda på arbetsplatser som kräver högre utbildning trivs bättre än anställda på arbetsplatser som inte kräver det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s