ATT VARA ANHÖRIG TILL NÅGON MED ALZHEIMER

Helen Alfredsson, ambassadör för Alzheimerfonden

Helen Alfredsson, ambassadör för Alzheimerfonden. Foto: Christina Nemell

Min mamma drabbades av alzheimer ganska tidigt i livet, hon var bara 63 år. De första åren märkte vi inte av det förutom att hon sa att hon kände sig stressad och trodde att hon hade gått in i väggen, vilket var mer eller mindre omöjligt. Hon hade inget som var stressigt i hennes liv. Nu förstår jag att det var början till alzheimer.

Hon sa att hon kände sig orolig hela tiden, så vi tog henne till en läkare som gav henne lugnande medicin. Det hjälpte ett tag men sen blev det, som det alltid blir, värre.

Själv var jag bortrest mycket så jag såg inte problemen varje dag, och när jag var hemma tror jag att hon ”skärpte sig”. Men min syster hävdade hela tiden att det var något som inte stod rätt till. Det var när jag var hemma en jul som jag förstod att det verkligen var något som var galet. Vi tittade på tv och satt och pratade med varandra då mamma plötsligt sa till oss att vara tysta. Man ska inte prata när någon annan pratar, sa hon, och då syftade hon på killen på tv:n.

Efter det följde en mycket jobbig tid för oss alla, det var fruktansvärt att se denna glada, tokiga, härliga människa bli någon helt annan. Det värsta var när vi var tvungna att sätta in henne på ett hjälpboende, för hon hade alltid sagt att vad som än händer så ville hon absolut inte in på något hem. Vi hade dock inget val. Vi försökte in i det längsta att hon skulle få vara hemma men till slut fanns det inget annat att göra.

Det har därför blivit viktigt för mig att engagera mig i detta, inte bara för att hitta botemedel utan också för att ta bort skammen. För anhöriga och vänner är detta jättejobbigt, har jag upplevt. Man pratar inte om det, vilket gör att de som har någon anhörig som är drabbad känner sig ännu mer ensamma. Inte bara för att man håller på att förlora någon man älskar utan för att man kanske inte alltid möter den förståelse från vänner och bekanta som hade gjort situationen lättare.

Jag har bott i USA i 28 år och där har de kommit ganska mycket längre, tycker jag. Där finns till exempel Maria Shriver, journalist och författare, som är mycket aktiv och har en egen webbsida, vilket är ett bra stöd för andra anhöriga.

Det är med medel från Euro Accident som vi kan göra mycket för att ta oss fram både inom forskning och när det gäller att sprida information.

Helen Alfredsson, ambassadör för Alzheimerfonden

Detta är ett gästinlägg från Alzheimerfonden som Euro Accident beskyddar.

Om Alzheimerfonden
Insamlingsstiftelsen Alzheimerfonden stödjer svensk forskning inom demensområdet. Syftet är att bidra till att kunskaper och forskningsresultat kan utnyttjas i vården och komma drabbade människor till nytta. Enskilda bidragsgivare, företag och organisationer har genom Alzheimerfonden möjlighet att stödja medicinsk forskning, undervisning och information om Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar samt utveckling av vård och metoder för behandling.
http://www.alzheimerfonden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s