GRÖNOMRÅDEN MINSKAR HJÄRNTRÖTTHET

Park

Bevisat att grönområden är lugnande

Att ta en promenad i ett grönområde, eller bara sitta och titta ut på ett grönområde från ditt kontorsfönster, har en positiv effekt på hjärnan. Det ger snabbare återhämtning, ökad uppmärksamhet och minskad trötthet och stress.

Hjärnans förmåga att vara lugn och fokuserad är begränsad och den kan bli överväldigad av buller och andra ljud som stadslivet medför. Det kan resultera i ett tillstånd som informellt kallas hjärntrötthet. Hjärntrötthet innebär att man är distraherad, glömsk och mentalt flyktig.

En ny studie från Skottland som publicerats i The British Journal of Sports Medicine, av forskare vid Heriot-Watt University i Edinburgh och Edinburgh University, tyder på att hjärntrötthet kan lindras genom att promenera genom en lummig park.

Forskare har länge haft en teori att grönområden är lugnande då de kräver mindre av vår så kallade riktade mentala uppmärksamhet än vad stadsgator gör, och för att grönområden ger mer utrymme för reflektion. Men det har inte tidigare varit möjligt att studera hjärnan hos människor medan de faktiskt är ute och rör sig. Nu är det möjligt tack vare en lätt, bärbar teknik som studerar hjärnans vågmönster.

När personerna i studien promenerade i stadsmiljö, visade deras hjärnors vågmönster konsekvent att de var mer upphetsade och frustrerade än när de gick genom ett parklandskap, där vågavläsningen visade att de var mentalt lugnare.

Resultatet av studien bekräftar teorin att grönområden minskar hjärntrötthet.

One thought on “GRÖNOMRÅDEN MINSKAR HJÄRNTRÖTTHET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s