Företagens kostnader för ohälsa har ökat med åtta miljarder

Image

Ohälsa kostar företagen miljardbelopp varje år. När vi på Euro Accident har kartlagt kostnaden för ohälsa framgår det att den har ökat med drygt åtta miljarder för Sveriges 100 största företag – och det bara under de två senaste åren.

Det är inte bara inom näringslivet som kostnaden för ohälsa ökar. Enligt Försäkringskassans prognos kommer utgifterna för sjukpenningen att uppgå till 21,6 miljarder i år och väntas öka ytterligare tre miljarder nästa år. Det är kostnader som både samhället och arbetsgivarna får bära.

Vi arbetar för att fler arbetsgivare ska förstå att det finns enorma summor att spara som genom att börja arbeta förebyggande med hälsofrågor istället för att sätta in åtgärder först efter att personalen har blivit sjuk.

Fakta om ohälsa

  • Sjukkostnaden för en anställd per år är i snitt 50 000 kronor i Sveriges 100 största företag. Det är 19 procent högre jämfört med genomsnittskostnaden för bara två år sedan. Det innebär att företagens kostnad för ohälsa har ökat med drygt åtta miljarder.
  • Sjukskrivning för psykiska diagnoser har ökat under senare år och är idag den vanligaste sjukskrivningsorsaken (utgör 37 procent av samtliga diagnoser) för både kvinnor och män.
  • Kvinnor är sjukskrivna i större utsträckning än män. I december 2012 var kvinnors sjukpenningtal totalt sett 75 procent högre än mäns.
  • Det bidrag till företagshälsovårdsbranschen (allmänna hälsoundersökningar) som skulle stötta sjukskrivnas återgång till arbete har inte fungerat som det var tänkt, enligt regeringen. Från nästa år ska bidraget därför i stället gå till att stötta arbetsgivare och sjukskrivna.

One thought on “Företagens kostnader för ohälsa har ökat med åtta miljarder

  1. Pingback: Hur mycket får dålig arbetsmiljö kosta? | Arbetsmiljöstrategerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s