VIKTEN AV DUSCH OCH INSPIRATION

Carolin Holmqvist

Carolin Holmqvist

Varför är det så viktigt med dusch på jobbet? Och spelar det någon roll hur ens kollegor lever? Det är saker som kommer upp när vi pratar med Carolin Holmqvist om hur man kan arbeta med hälsa på jobbet. Carolin jobbar på Säkra som rådgivare inom försäkring och finansiella tjänster. Hon är även friskvårdsansvarig på sitt jobb, och när hon inte jobbar tränar hon på elitnivå inom multisport.

Säkra är en partner till Euro Accident, och vi träffade Carolin på den SkiClinic som Euro Accident arrangerade för kunder och partners på Täby Konstsnöspår i februari. Hon har åkt längdskidor länge, men inte tränat teknik tidigare. På Euro Accidents SkiClinic fick hon bekräftat att den teknik hon använder är rätt.

Lopp och tävlingar bra för motivationen
Carolin och hennes kollegor på Säkra är väldigt aktiva när det gäller träning. De deltar ofta i olika lopp. I år ska de vara med i Finansloppet, och de har varit med ibland annat Ursviks Ultra. Att anmäla sig till olika lopp är ett bra sätt att få upp motivationen. ”Man tvingas att träna och tävla när man väl har anmält sig” säger Carolin.

När de har anmält sig berättar de det för övriga kontor på företaget och uppmuntrar på så vis dem att anmäla sig också. Nu planerar Carolin och hennes kollegor för ett ”Säkralopp” som de själva hittat på och arrangerar. Det går av stapeln i maj och alla kontor inom Säkra bjuds in. De mäter ut en sträcka och kör ett startskott och någon tar tid. Medeltiden per kontor är det som avgör vilka som vinner. Svårare än så behöver det inte vara.

Cykla till jobbet

Cykla till jobbet

Företagskulturen viktig
På Säkra får all personal ett SATS-kort delfinansierat, och de har fruktkorgar. Två vanliga och bra sätt för företag att satsa på hälsa.

Men när vi diskuterar vad som får en att leva hälsosamt konstaterar vi att det är andra saker som är mer betydande. Det är företagskulturen som spelar störst roll. Både på Säkra och på Euro Accident är det många i personalen som är hälsomedvetna och träningsintresserade. Om några cyklar till jobbet är det lätt att inspireras och att börja själv. Det kan också vara praktiska saker som spelar roll. Om det till exempel finns dusch på jobbet och om det anses helt okej att komma till jobbet svettig och duscha och byta om där så underlättar det att leva med träning som livsstil. Det gäller också att bryta gamla osunda vanor i de fall de finns. Om man är van att umgås med sina kollegor utanför jobbet på After Work så krävs det lite nya idéer och kanske mod att bryta den traditionen och istället gå och träna tillsammans. Men det ena behöver förstås inte utesluta det andra.

Träning som livsstil

Träning som livsstil

Carolin var på en kick off i vinter och då åkte de till fjällen och åkte skidor, både utför och på längd. Om man har hälsa i bakhuvudet kan man ganska lätt hitta hälsosamma alternativ till olika aktiviteter. Så om du lever sunt, äter nyttigt och motionerar är chansen stor att du lyckas inspirera människor i din omgivning att förbättra sina vanor utan att du ens pratar om det. Och om du vill få bättre vanor är förstås tipset att omge dig av människor som ligger steget före när det gäller hälsa.

(Man kan gissa att Carolin med sin livsstil och sina vinster inspirerar många; hon blev bland annat 1:a i Swedish Championships 2010, 1:a i Swedish Multisport Cup 2011 och 1:a i Åre Extreme Challenge 2011.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s