Träning på arbetstid ökar effektiviteten

En timme på gymmet istället för vid skrivbordet. Det borde betyda en timme mindre för produktion – och därmed mindre pengar till företaget? Nej, det är faktiskt tvärtom, visar ny forskning.

– Man blir mer effektiv de timmar man jobbar, säger Ulrica von Thiele Schwarz, som gjort studien på Stockholms universitet.

Ulrica von Thiele Schwarz har en bakgrund som psykolog inom företagshälsovården. Där märkte hon att det var svårt att få företagsledningar att lyssna på idéer som handlade om att investera i medarbetarnas hälsa. Något som fick henne att börja undersöka ämnet, som ännu är relativt outforskat.

– Det behövs mer forskning som visar hur hälsoinvesteringar hänger samman med andra verksamhetsfrågor och andra verksamhetsutfall, som till exempel produktivitet och sjukfrånvarokostnader.

Genom att dela in en organisation i olika grupper, där vissa fick lotten att träna 2,5 timmar av sin arbetstid varje vecka, andra fick de timmarna helt ledigt och andra fick jobba på som vanligt, jämförde man deras jobbresultat.

Och det visade sig att de som tränade på arbetstid fortsatte producera lika mycket och bra som innan de fick träna – på färre antal arbetstimmar.

– Ett vanligt antagande är att träning på arbetstid innebär en kostnad. Men vår studie visade att träningen kunde ske med bibehållen produktion. Det var alltså inte ”de lönsamma” timmarna som ”försvann” till träning. Man kan använda timmar på marginalen för något som i sin tur ger saker tillbaka som gör att man är mer effektiv den övriga tiden – och dessutom är där mer, eftersom man är sjuk mindre.

Var resultatet förvånande tyckte du?

– Det finns visserligen tidigare psykologiska och medicinska modeller som förklarar hur fysisk aktivitet kan öka produktivitet, genom att öka stresståligheten, förbättra mentala hälsan och genom att minska sjukfrånvaron.

– Men resultatet är förvånande om du ser det utifrån de ekonomiska modeller som förutsätter att du minskar produktiviteten om du använder arbetstimmar till andra saker, som fysisk träning. Vi såg att man inte automatiskt kan anta att antalet minskade arbetstimmar motsvarar ett produktionstapp som exakt motsvarar det som skulle gjorts de timmarna.

Hon medger att det i realiteten förstås finns en utmaning att få anställda att verkligen träna de timmar de får tillgodo.

– I studien var det schemalagt, och det underlättar förstås. Man hade också noga resonerat kring att träningen var att anse som en arbetsuppgift och man fyllde i en gemensam träningslogg som en ansvarig bland medarbetarna följde upp. Sedan hjälpte man varandra mycket i arbetsgruppen för att få till det.

Har företagen tagit till sig resultatet av er forskning på något sätt?

– Svårt att svara på. Det jag vet är att intresset varit stort, från både media och företag och fackliga organisationer, så förhoppningsvis kan vi bidra till att vidga synen på till exempel träning och produktivitet.

Text: Karin Nygård
Euro Accident i samarbete med Passagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s