Euro Accident visar vägen för modern hjärtlungräddning

För Euro Accident Health & Insurance AB är hälsan ledstjärnan i försäkringstänkandet. Läs här den sanna historien om hur Euro Accident blev ett svenskt pilotföretag på hjärtlungräddning:

Christer blev Euro Accidents hjärtstartare Christer Söderberg var i god form denna måndagskväll i februari 2012. Han hade just parkerat vid Kungliga Tennishallen i Stockholm för två planerade squashmatcher. Femtiosex fyllda, veteran visserligen, men fullt aktiv som tävlande till och med på SM-nivå. Lite stel kände han sig, efter söndagen på långfärdskridskor. Men också uppiggad av lördagens avancemang till semifinal i squash-korpen. Där, på parkeringen, slutar hans minnen från den dagen.

– Efteråt fick jag veta att jag hade spelat två lyckade matcher, och vunnit båda. Av dem minns jag ingenting. Mina kamrater Niklas och Peter har berättat hur jag efteråt hade börjat fumla lite med högerskon, på bänken i omklädningsrummet. Jag lutade mig in mot väggen och snarkade till, mitt i vårt eftersnack. De försökte väcka mig, men insåg snabbt att jag inte var kontaktbar. De lade mig i sidoläge, larmade 112. Eftersom jag varken andades eller hade puls inledde de hjärt-lungräddning (HLR).  

I det läget kom squashkamraten Martin in i rummet. Han rusade omedelbart ut efter hjärtstartaren som han visste fanns på väggen i receptionen.

Vännerna slet av Christer tröjan och fäste elektroderna enligt manualen. Hjärtstartaren signalerade direkt att hjärtstart behövde göras. En sådan gjordes – och efter en enda stöt gick Christers hjärta igång. Han fördes i ilfart till Karolinska sjukhusets centrala intensivvårdsavdelning, sövdes och kyldes ner.

Efter två dygn påbörjades uppvakningsförsöken. Christer började reagera på instruktioner, kunde le, nicka, trycka någons hand. Från den tiden finns hans första fragmentariska minnesbilder av allt som hände i samband med det hjärtstopp han hade råkat ut för.

På hjärtintensiven konstaterades efteråt att Christers hjärta var starkt, precis som han själv uppfattat saken rakt igenom livet. En arytmi hade orsakat stoppet, men den utlösande faktorn var svår att fastställa. Läkarna ville därför operera in en defillibrator (avancerad pacemaker) och Christer accepterade tacksamt.

Han är nu återställd, spelar squash som vanligt – och har blivit ett av Euro Accidents bästa språkrör för modern hjärtlungräddning.

Thomas, VD, Euro Accident: ”När tekniken finns är det vår plikt att sprida den” Thomas Petersson är VD på Euro Accident, där Christer har konsultuppdrag som senior advisor i internationella projekt.  

Thomas reagerade starkt på vad som hänt Christer, hans vän och kollega, och vad som hade gett honom livet tillbaka inom loppet av några dyrbara sekunder. Något liknande hade dessutom nyligen hänt en annan vän till Thomas, också den mannen i sina bästa år. Den gången hade hjärtstoppet tursamt nog inträffat i närheten av Danderyds sjukhus akutintag… Thomas ”blomma” till konvalescenten Christer blev följaktligen ett löfte som gladde honom ända in i hans friskt bankande hjärta.  Från och med nu skulle alla arbetsplatser inom Euro Accident utrustas med hjärtstartare och all personal få HLR-utbildning. 

– När tekniken finns är det vår plikt som företag att sprida den, säger Thomas. 

– Att stötta Euro Accident i det arbetet är mitt sätt att tacka för att jag är i livet, konstaterar Christer. Tänk om alla företagare resonerade som Thomas! Så många liv som skulle kunna sparas då … Hjärtstartaren är lätt att använda, ingen behöver vara rädd att skada den man försöker rädda.  Det stora är att man gör något.

Servicia Medical, ett företag som hyr ut och säljer hjärtstartare och även erbjuder utbildningar inom HLR, gjorde en film baserad på Christers hjärtstopp.  Du kan se Servicia Medicals film om hur han räddades med hjälp av tidig hjärt- och lungräddning och defibrillering här

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s