Chefen med koll på kondition

Peter Westford är chefen som strategiskt peppar de anställda till att tänka på sin hälsa, mäter deras kondition och slänger in träningspass på konferensresan. Tack vare det sänkte medarbetarna sin fysiologiska snittålder med 16 år – och Peter blev årets hälsosamma chef 2011. Priset, som delades ut av tidningen Chef, ska gå till en chef som har “ett inspirerande förhållningssätt till träning och som har skapat förutsättningar för hälsoförbättringar”. Och Peter Westford, vd på Navigio rekrytering och ledarskap, har målinriktat jobbat med just det under flera år. En viktig grund ligger i hans personliga intresse för hälsa och motion.

– Jag har alltid tränat mycket. Som ensamstående pappa med krävande arbete får man pussla och hitta tider för att hinna på ett cross fit-pass, tillexempel. Det går, det gäller bara att prioritera sin hälsa, säger Peter. Och det intresset vill han föra över på sina medarbetare. Innan han drog i gång den nya hälsosatsningen gav företaget, som så många andra, gymkort till sina anställda, men inte så mycket mer. Under de senaste året har det förändrats rejält. Företagets anställda tränar regelbundet tillsammans.

Man bidrar också bredare till den träning som de anställda själva helst vill utöva, istället för att bara erbjuda gymkort. På konferenserna är numera svettiga programpunkter som kajak, klättring eller kanske orientering mer regel än undantag.

För att se framsteg har Navigio använt sig av fysiologiska ålderstester. Medarbetarna får regelbundet mäta olika styrkor, som att stå i ”plankan”, springa 2 kilometer, med mera. Sammanlagt sänktes den fysiska åldern för hela företaget med 16 år under en fyraårsperiod.

– Det var några det märktes allra mest på. De var i 40–årsåldern, men hade en fysiologisk ålder på över 80 när vi började. I senaste testet var de nere på 35 år, säger Peter nöjt.

Dessutom har aktiviteterna lett till att samarbetet de anställda emellan flyter smidigare.

– Bara det faktum att vi tränar och gör saker i hop stärker oss som lag. Vi har roligare, säger Peter Westford.

Och det ger också mätbara resultat. Som exempel uppger Navigio att deras researchers och front office–medarbetare har ökat sin effektivitet med 33 procent, konsulterna med en fjärdedel. Totalt har omsättningen ökat med över tusen procent på sju år, när de anställda lärt sig äta bättre och bli mer motiverade till att motionera mer – vilket gett en friskare organisation enligt företaget själva. Peter Westford ser några viktiga punkter i hur en organisation kan jobba effektivt för att öka hälsan bland medarbetarna. Att hälsosatsningarna skulle vara något som tär på företagets ekonomi stämmer inte tycker han. – Se inte hälsosatsningarna som en utgift. En organisation som mår fysiskt bra är en organisation som orkar skapa mer värde.

– Ledarna måste vara förebilder och visa en tro på satsningen på alla plan. När man ordnar en konferens är det inte bara partaj och möten på schemat, utan också friskvård och träning. 

– Styr inte så hårt. Låt var och en hitta den väg till hälsa som passar individen, säger Peter.

Text: Karin Nygård
Euro Accident i samarbete med Passagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s