Hälsa kan liknas vid vår nya religion

Rubriken är inte alls dum, menar Mats Olsson, framtidsstrateg på Kairos future. I framtiden kommer en god hälsa vara en viktig del att visa upp i våra CV:n – och en lika viktig del för företag som vill locka till sig de bästa anställda.

– I ett övrigt sekulariserat och individualiserat samhälle lägger allt fler svenskar sin tro till sin egen hälsa och förmåga. Något som faktiskt kan liknas vid en religion. 

Det säger framtidsstrategen Mats Olsson, som under flera år har följt svenskarnas relation till hälsofrågor och som spanar framåt för att tolka vad som händer härnäst.

– I dagens medialiserade värld är bilder nummer ett. Man har inte så många sekunder på sig att göra ett bra intryck och då blir ytan viktig. Man lägger allt mer tid på att bygga sitt varumärke – och därmed göra sig konkurrenskraftig, säger Mats Olsson.

En god hälsa ger snabbare än det mesta intrycket av att du är en bra person, alltså. Arbetsmarknaden är ett område som detta kommer märkas allt mer på framöver. Uppmätta data, visuella presentationer och bevis på att du har god fysik kommer att värdesättas högre när du söker jobb.

– I dag frågar arbetsgivaren ”tränar du?” och du kan svara ”ja”. Men framöver kommer inte din korta beskrivning att  räcka. Du kommer att få visa din hälsostatus och träningshistorik i ditt digitala CV, med data från exempelvis appar som mäter din löprunda och andra verktyg.

Så väl som att vikten av hälsostatusen i de anställdas personliga varumärke kommer att öka, så kommer även företagen och organisationerna som ska rekrytera nya duktiga medarbetare att behöva hoppa på hälsotåget. Ett bra hälsoarbete och miljö kommer att bli centralt för att man ska lyckas norpa de mest attraktiva talangerna till sitt företag och därmed bli framgångsrika.

– Förhållandet mellan arbetsgivaren och arbetstagaren blir allt viktigare. Just nu är det ett antal stora saker som händer i samhället, samtidigt. Vi har ett stort generationsskifte, där äldre går i pension och yngre med nya värderingar kommer in. Vi har ett teknikskifte med allt mer teknik och smarta prylar. Och samtidigt ser vi en ökad press på välfärden, förklarar Mats Olsson.

Han menar att vi i framtiden får räkna med att välfärdssystemet blir allt mindre generöst. Luckorna måste då täppas igen av någon annan, antingen individerna själva eller av arbetsgivarna. Vilket förstås gör att en arbetsgivare som satsar på hälso och sjukvård kan öka sin dragningskraft.

Men den utvecklingen är förstås inte odelat positiv. Mats Olsson tror att segregeringen mellan de som får ta del av kakan, hälso- och vårdförmånerna, och de som hamnar utanför kommer att öka.

– Tyvärr så får vi räkna med det. Gissningsvis är det kanske bara 20–25 procent som satsar hårdare på sin hälsa och ökar sin attraktivitet på arbetsmarknaden, säger han.

Det finns dock ljuspunkter.

– Teoretiskt kan det förstås innebära att dessa som sköter sig lämnar mer utrymme för de sjukligare i vårdsystemet. Men det kräver att politikerna verkligen supportar dessa personer så de har möjlighet att göra det.

Text: Karin Nygård
Euro Accident i samarbete med Passagen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s