Populärt att företag satsar på egna gym

Allt fler företag vill bereda väg för bättre hälsa hos sina anställda. Det märker Pierre Dahl som driver en av våra största sportsbutikskedjor. 


– Många väljer att bygga egna gym direkt på arbetsplatsen, säger Pierre Dahl. Pierre Dahl har tränat sedan sexårsåldern och har ett brinnande intresse för kost och träning. Som vuxen är intresset för hälsa också hans jobb. Sedan tjugo år tillbaka driver den utbildade biokemisten och passionerade kampsportaren egna sportbutikskedjan Budo & Fitness.

Ett jobb där arbetsgivarnas nyväckta intresse för hälsa direkt märks i statistiken. – Vi har absolut märkt en ökad försäljning mot företag på senare år, säger Pierre.

Hälsosatsningarna kan ske på många olika sätt. Pierre är, naturligt nog med tanke på hans företag, en anhängare av att företagen själva bygger sina egna gym. Något han sett ett ökat intresse av. – I stället för att ge sina anställda gymkort, som mer än varannan kanske inte utnyttjar, är det ofta en bra idé att ha träningen direkt på plats, säger han. Själv anställer han nästan bara människor som själva tränar. Dels för att det är naturligt att de söker sig till en sportbutik, men det märks också att de generellt är friskare och orkar mer. – De som är i fysisk form är mer stresståliga, konstaterar Pierre. 


Han tror på att man kan skapa en bra hälsosam kultur genom att vara förebilder för varandra. – På den administrativa sidan finns det förstås anställda som kanske inte tränade när de började hos oss – men nu gör de flesta det. Ansvar för sin hälsa ligger ytterst på individen själv, tycker han. 


– Man måste så att säga ”dricka vattnet själv”. Däremot är det arbetsgivarens ansvar att ”ställa fram vattenglaset”, förklarar han.

Text: Karin Nygård
Euro Accident i samarbete med Passagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s