Hälsa på jobbet är inget jippo

Har ni stegräknartävling på jobbet? Trevligt kanske – men en droppe i havet för att få friska medarbetare på riktigt. Det tycker Susanne Bragée, HR-ansvarig på NasdaqOMX, där man ska börja konditionstesta personalen.

Många går bet direkt. En hälsosam kultur på arbetsplatsen kräver att man tänker långsiktigt, säger hon, och inte bara har enstaka jippon.

Som ansvarig för hälsa och personal på NasdaqOMX, kanske mer känt som Stockholmsbörsen, jobbar Susanne Bragée hårt för en friskare personal.

Navet är företagets egna gym, med gruppträningspass där Susanne själv försöker delta några gånger i veckan. Hon, som alla andra anställda, har ett ansvar att sköta om sin hälsa, tycker hon. Precis som att de kanske måste följa en viss klädkod.

 Och de bör mätas på sin hälsa lika väl som på andra arbetsuppgifter.

– Många tycker att hälsa är privat, men jag tycker inte det. En viss kondition behövs för att man ska orka med en hel arbetsdag, säger Susanne.

– Hälsan ingår i hela det som man kallar ”performance management” processen, som innebär att sätta mål, utveckla och följa upp.

På NasdaqOMX sker uppföljningen genom att de traditionella hälsotesterna personalen får i framtiden kommer vara mer förebyggande, och också innebära konditionstester.

Målet är att alla anställda skall nå ett gränssnitt på cirka 40 milliliter syre per minut och kilo kroppsvikt. Det är enligt studier vad som krävs för att klara av en arbetsdag utan att hindras av dålig kondition. Uppfyller man inte kraven erbjuder företaget coachhjälp för att bättra på flåset och efter omkring tre månader testar man igen. 

För att du som anställd är frisk är i högsta grad en angelägenhet även för företaget.

– En enda extra långtidssjukskriven kostar mer än hela den satsning som företaget måste göra för att stötta sin personal till bättre hälsa. Det argumentet brukar räcka för att ledningen ska satsa på detta, säger Susanne, som flikar in att hälsa också handlar om att ha ett arbete som stimulerar och att du får regelbunden feedback på det du gör.

– Tack vare träningen får de anställda dessutom ork för annat som är lika viktigt för en god hälsa – som en värdefull fritid, säger Susanne. 

Själv skulle hon aldrig klara av sitt krävande jobb och sin fritid utan att ha god kondition.

– Förutom våra lunchpass på jobbet tränar jag löpning. Det är ett måste, säger hon.

Man ska inte dra för stora växlar på det där med stegräknartävlingen förresten. Det kan fungera. En av Susanne Bragées framgångar i hennes arbete med hälsa och personal på olika företag, bestod i att ge varje anställd ett par löparskor, i stället för den rutinmässiga presenten på kickoffen. Skorna kopplades till en iPod med sändare och där varje steg registrerades och mättes mot kollegorna. Aktiviteten blev långlivad.

 – Det var så fantastiskt. Alla pratade med grannar och varandra om tävlingen.

Även de som inte i vanliga fall var intresserade av träning drogs med i ruschen.

Om man kanske inte gillade just den aktiviteten fick kollegornas nyfödda intresse alla att fundera – och kanske ta upp den där cykeln ur källaren igen.

Text: Karin Nygård
Euro Accident i samarbete med Passagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s