Inför punktskatter på läsk och godis

Ola Lauritzson är entreprenör, författare till flera böcker om GI-metoden och en känd profil inom kost och hälsa. Punktskatter på läsk och godis är ett av vapnen mot den ökande övervikten, tror han. Fler blir överviktiga och feta. Det trots att matvanorna delvis blir bättre. En enkel förklaring är att många helt enkelt äter alldeles för stora mängder och rör sig för lite. Att det dessutom är så lätt att komma åt godis och onyttigheter är en viktig faktor, tror Ola Lauritzson. – Om vi kan ha punktskatter på tobak skulle vi också kunna införa det på läsk och godis. En av de enskilt största bovarna till övervikt är överkonsumtion av läsk, säger han. 


Särskilt männen har blivit större. I dag finns det fler överviktiga eller feta män i Sverige än normalviktiga, visar en rapport som Livsmedelsverket släppte tidigare i höst.

– Vi måste börja hitta nya uttryckssätt och mediekanaler för att nå män. När vi talar hälsa och vikt är budskapen nästan alltid riktade mot medelålders kvinnor, säger Ola Lauritzson.

För maten är förstås viktig för alla. Förutom att den påverkar vår vikt och hälsa har den väldigt stor betydelse för vår dagliga prestationsförmåga. – Maten är detsamma som energi. Stoppar vi i oss fel mat får vi varken energi eller ork på jobbet eller hemma. Men man ska inte heller underskatta sömnbehovet, det flesta vuxna sover för lite och det påverkar orken, kreativiteten och hungerskänslorna. Något som fler som kan påverka folks matvanor borde ta till sig av, enligt Ola Lauritzson. Själv skulle han lägga stor vikt på mat och hälsa, om han ledde en stor organisation. – Hade jag resurser att ha eget kök och matservering så skulle jag börja där, servera ordentligt lagad mat, utan tillsatser och med bra råvaror. Köket skulle få tydliga instruktioner att undvika socker och andra raffinerade kolhydrater i maten.

Text: Karin Nygård
Euro Accident i samarbete med Passagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s